петак, јул 12, 2024

Momir Stojanović: Vučićevi podanici u BIA zaduženi su za proganjanje političkih neistomišljenika, nerežimskih medija i novinara

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 13. juna 2024. (Beta) – Bivši direktor Vojno-bezbednosne agencije (VBA) Momir Stojanović izjavio je danas da je od 2012. godine osnovna delatnost Bezbednosno-informativne agencije (BIA) da štiti političku vlast i organizovani kriminal i da je zbog toga prilično ugrožena bezbednost zemlje.

Stojanović je u intervjuu agenciji Beta kazao da operativnim radom BIA rukovodi lično Aleksandar Vučić i da su imenovanja Bratislava Gašića, Aleksandra Vulina ili Vladimira Orlića na mesto direktora te bezbednosne agencije “apsolutno nebitna”.

Dok se javnost zabavlja Gašićem, Vulinom ili sada Orlićem, skreće se pažnja s činjenice da je, suštinski, direktor BIA Aleksandar Vučić, još od 2012. godine kada je postao šef Biroa za koordinaciju službi bezbednosti. Od tada, sva postavljenja na mesto direktora BIA su bila pro forme, oni se nisu ništa pitali jer sve instrukcije i zadatke o radu BIA daje Vučić“, kazao je Stojanović.

Prema njegovim rečima, BIA o svom radu referiše Vučića, a ne premijera kako bi to trebalo po zakonima o uređenju službi bezbednosti.

BIA se već godinama ne bavi onim našta je obavezuje zakon, a to su tri osnovne oblasti: otkrivanje, dokumentovanje i presecanje obaveštajne i subverzivne delatnosti koja je usmerena na podrivanje ustavnog uređenja, zatim presecanje terorističke delatnosti i treća oblast je otkrivanje, dokumentovanje i presecanje organizovanog kriminala koji ima elemente inostranosti. Umesto da štiti vitalne nacionalne interese, BIA je od 2012. godine politički instrumentalizovana i bavi se isključivo zaštitom političke opcije na vlasti“, ocenio je on.

Na pitanje Bete da li je i kojoj meri ugrožena bezbednost zemlje ako BIA ne radi po zakonu, Stojanović je rekao da BIA ne reaguje na dešavanja na Kosovu i Metohiji, kao i na separatističke težnje u Sandžaku i Vojvodini.

“BIA ne reaguje ni na ekspanziju organizovanog kriminala kojeg ima više nego ikada. I energetska, ekološka i ekonomska bezbednost su izuzetno ugrožene kroz sumnjivu kupovinu brojnih firmi kao što su PKB, IMT, Šećerana, gradnjom Beograda na vodi ili realizacijom projekta ‘Jadar’… Umesto da otkrije poreklo novca i da preseče sve sumnjive investicije, svi kapaciteti BIA su usmereni na praćenju, dokumentovanju i presecanju opozicionog delovanja”, istakao je Stojanović.

Upitan da objasni u kom smislu BIA utiče na ugrožavanje energetske bezbednosti zemlje, bivši direktor VBA je kazao da niko ne zna šta se dešava u EPS-u iako su mediji proteklih godina otkrili brojne pronevere i propuste u radu čelnika tog preduzeća.

“BIA nije ništa preduzela da se zaštiti energetska bezbednost zemlje. Niko iz EPS-a nije odgovarao za pričinjenu štetu u tom preduzeću koja je izazvala energetsku nestabilnost u zemlji”, rekao je.

Upitan na koji način Vučić rukovodi radom BIA, Stojanović je kazao da predsednik republike u BIA ima svoju BIA.

“Vučić preko svojih ljudi u operativi BIA usmerava rad te bezbednosne agencije. On retko komunicira s direktorom ili s načelnikom operative BIA, već s nižerangiranim podanicima preko kojih dobija izveštaje i na taj način kontroliše i direktora i načelnika operative BIA i ključno utiče na rad agencije”, objasnio je on i naveo da od 2102. godine BIA nikada nije imala zamenika direktora.

Vučićevi podanici u BIA, dodao je, zaduženi su za proganjanje političkih neistomišljenika i nerežimskih medija i novinara, nameštanje tendera, proganjanje konkurencije na tržištu…

U ovakvim okolnostima i moja baba bi mogla da bude direktor BIA, jer se pored Vučića niko ni za šta ne pita. Novopostavljeni direktor BIA Vladimir Orlić se razume u rad bezbednostih službi koliko i bilo koji obični građanin. Posledice političke instrumentalizacije službi bezbednosti biće katastrofalne i dalekosežne po bezbednost zemlje“, naglasio je Stojanović.