недеља, јун 16, 2024

Vjosa Osmani Sadriu: Srbija nije zainteresovana za mir

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 27. oktobra 2021. – Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da Kosovo neće menjati Ustav kako bi uspostavilo Zajednicu srpskih opština (ZSO) i da je Srbija kancer Evrope.

Osmani je za kosovske medije istakla da niko u regionu ne želi ZSO koja bi bila nova Republika Srpska. “U najboljem slučaju to može biti NVO organizacija”, rekla je ona.

Predsednica Kosova je ponovila ono što je navela u Savetu bezbednosti UN da je Srbija kancer Evrope zbog destabilizujuće uloge u regionu. “Srbija nije zainteresovana za mir, niti za rešavanje pitanja nestalih, i ne namerava da postigne dogovor sa Kosovom”, rekla je Osmani.

Petković: Osmani zapaljivom retorikom izaziva novu krizu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je, komentarišući izjavu kosovske predsednice  poručio je da time pokazuje pravu prirodu vlasti u Prištini i njihov uticaj na izgradnju mira i stabilnosti na Kosovu i Metohiji. “Nije kancerogena Srbija, kako je to izjavila Vjosa Osmani već je kancerogena njena izjava koja pokazuje pravu prirodu vlasti privremenih institucija u Prištini i njihov maligni uticaj na izgradnju mira i stabilnosti na prostoru Kosova i Metohije, ali i regiona” navodi Petković, prenosi Radio Kosovska Mitrovica.

foto: kancelarija za Kosovo i Metohiju

Petković ističe da Osmani svojom zapaljivom retorikom pokušava da izazove novu krizu na prostoru Kosova i Metohije. “Jasna je intencija takozvane predsednice samoproglašenog Kosova da zapaljivom retorikom pokuša da izazove novu krizu na prostoru Kosova i Metohije i antisrpskim izjavama i delovanjem nametne se kao važan politički faktor u Prištini” rekao je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM navodi da formiranje Zajednice srpskih opština sa izvršnim ovlašćenjima nije samo obaveza Prištine preuzeta Briselskim sporazumom, već i obaveza koju je Priština preuzela pred sopstvenim institucijama.

M. M.