недеља, јул 21, 2024

Veton Suroi: Zemlje zapadnog Balkana žive u stahu jedna od druge

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 20. juna 2024. (Beta) – Publicista Veton Suroi izjavio je danas u Beogradu da je nedavno održan Svesrpski sabor govor dominacije, a ne govor saradnje te da u takvom modelu rešavanja srpskog pitanja nema načina za uspostavljanje saradnje i integracije sa drugim narodima sa kojima Srbi žive u regionu.

“Predsednik (Srbije Aleksandar) Vučić je svojom politikom postavio tako da je on potrebniji Zapadu nego EU Srbiji. To su odnosi koji su postavljeni na pitanju bezbednosti, a ono svaki put iskrsne jer živimo u prostoru nedovršenih ratova i nedovršenih država. Proces dezintegracije bivše Jugoslavije nije završen”, rekao je on na panel diskusiji “Kosovo i Srbija i kako do mira na zapadnom Balkanu”.

Dodao je da generacije rođene devedesetih godina na zapadnom Balkanu žive u “nedovršenom konfliktu” i da su zato potencijal za nove konflikte.

U 21. veku otvoreno je srpsko pitanje, a reč je o izboru između dva principa – da li će se ono rešiti u saradnji sa drugim narodima sa kojima Srbi žive ili će u dominaciji sa drugim narodima.

“Princip dominacije je prošao tragično u Hrvatskoj. Mislim da smo danas bliži modelu dominacije. Svesrpski sabor je govor dominacije, a ne govor saradnje”, rekao je Suroi.

On je istakao da je na Zapadnom Balkanu najbitnije postići slobodu od straha.

“Zemlje zapadnog Balkana žive u stahu jedna od druge. Dnevno se razgovara o ratu što se ne dešava u društvima u kojima je rat odavno završen. Pitanje slobode od straha je realno, a ne metafizičko pitanje jer ima svežih primera”, rekao je on i pomenuo incident u Banjskoj.