среда, фебруар 21, 2024

Vesna Rakić Vodinelić: AIDA

Slične objave

Podeli

10. nov 2021

Sinoć je Aida Ćorović bacila nekoliko jaja na mural Ratka Mladića. Pokazalo se da kukavna policija i parapolicija Srbije, predvođene Vulinom, svojim vrhunskim nacionalnim zadatkom smatraju čuvanje zida. Za njih to nije zid, to je freska svetog Ratka Genocidnog. Takav „nacionalni“ zadatak inače ne vrši policija, nego parapolicija. Razna imena je nosila u istoriji, dobiće svoje ime i ovde. Suština delatnosti je, međutim, ista. Razbij, ubij protivnike Partije i Vođe, predstavljajući ih kao neprijatelje naroda. Parapolicija, pod pokroviteljstvom fiktivnog ministra unutrašnjih poslova, čuva, štaviše neguje simbol genocida kao srpsku svetinju.

Nekoliko živopisnih likova koji liče na sve osim na predstavu o normalnom policajcu, bacilo se na sitnu Aidu. Brutalno su je povredili i odvukli što dalje od freske čuvanog idola.

Ko su ljudi koji rade navodni policijski posao? Koliko kriminalaca, siledžija, a naročito fašista zapošljava Vulinova parapolicija? Šta je tamo radio Vulin sublesastog osmeha, lice koje fingira ministra unutrašnjih poslova, kostimirano kao ulični kriminalac? Nije li on upravo taj koji je položio buket cveća pred zid, njemu bi to tako priličilo?

Niko nikud nije odvukao mlade fašiste, koji zid čuvaju i slave genocid. Niko od državnih delatnika nije kvalifikovao nasilje nad Aidom kao pir fašizma usred nekad antifašističkog Beograda.

Niko. Jer, onaj ko je neprikosnoven, stavljao je ime osuđenog ratnog zločinca sa freske, preko imena ubijenog premijera.

Niko. Zato što taj neprikosnoveni ne sprečava svog porodičnog plaćenika da prikuplja potpise za oslobađanje ubice tog istog premijera, negirajući sudsku vlast ove zemlje čiji je predsednik.

Niko, jer upravo je taj estradnog crnokošuljaša Vulina postavio na mesto civilnog (!) kontrolora policije.

Niko. Zato što autokrata smatra fašizam neophodnim začinom diktature, ne hajući za to da je nešto fašizma uvek previše fašizma.

Niko. Zato što čuvari zida koji su odvukli Aidu – u porodici, školi i iz tabloida uče da je u ratu sve dozvoljeno i da se genocid ne sme nazvati pravim imenom.

Niko. Zato što se od vrha do dna promoviše agresivni, potcenjivački, patetično-lažni model nazovi mačo petlje, koju Informer razumeva kao jaja.

A onda je sve to osvetlila Aida. Bacila je jaja, simbol života i rađanja na lik koji je simbol smrti i stradanja. I pokazala ko ovde stvarno ima jaja.

(Peščanik)