субота, јун 22, 2024

Biserko: Srbija je ušla u proces fašizacije

Slične objave

Podeli

10. nov 2021

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko izjavila je da je eskalacija šovinističkih incidenata u Srbiji u funkciji revizije onoga što se dešavalo devedesetih i ocenila da je hapšenje aktivista koji se protive glorifikovanju ratnih zločinaca, Srbija ušla u proces fašizacije.

“Eskalacija šovinističkih incidenata u Srbiji u toku je već neko vreme i zapravo je u funkciji revizije onoga što se dešavalo devedesetih – negiranje genocida i ratnih zločina, odgovornosti Srbije za tu ratnu politiku. Na neki način se promoviše teza da su Srbi bili jedina žrtva u tom ratu i da je Republika Srpska stvorena kao način odbrane od novog genocida, dok su Ratko Mladić i Radovan Karadžić glorifikovani kao ljudi koji su zaslužni za ostvarenje Republike Srpske, i da zaslužuju ne samo murale, nego i spomenike još dok su živi, i da budu u svim udžbenicima Srbije, kako bi se ta istina o njihovim aktivnostima devedesetih zadržala i širila što više”; kazala je Sonja Biserko za Al Džaziru Balkans.

Dodala je da se vlast u Srbiji vraća na pozicije iz devedesetih.

“Ovaj trend, koji je u Srbiji već nekoliko godina na delu – ta revizija i negiranje zločina, i aktivnosti desničarskih grupa su u funkciji negiranja svega toga, a istovremeno pokazuje da se aktuelni režim vraća na pozicije iz devedesetih, što znači zaokruživanje ‘srpskog sveta’”, navela je Sonja Biserko.

Podsetila je da jučerašnji incident oko murala ratnom zločincu Ratku Mladiću nije prvi te vrste u Srbiji.

“Srbija je već ušla u proces fašizacije, što je opasno i za samo društvo, jer su sve češće reakcije policije protiv onih koji kritički misle. Nije ovo prvi put da policija privodi aktiviste. To je jedna pojava i praksa koja traje već duže vreme”, kazala je Sonja Biserko.

Podsetila je i da se ratni zločinci u Srbiji ne pojavljuju samo na muralima.

“Aktuelna vlast nema ništa protiv tog murala, on spada u tu politiku revizionizma i glorifikovanja ratnih zločinaca. Nije to prvi put da se nalaze na muralima, oni se nalaze u televizijskim emisijama i predstavljaju mainstream liniju interpretacije ratova devedesetih”, navela je Sonja Biserko.

Ona je dodala da pokušaj vlasti da izjednači aktiviste koji pokušavaju da očiste Beograd od murala posvećenih ratnim zločincima i ekstremista koji ih crtaju logična, jer su ekstremisti pod kontrolom vlasti.

Dodala je da o tome svedoči činjenica da je ministar policije Aleksandar Vulin, nakon privođenja aktivitkinja, položio ružu ispod murala. „On nije neki slučajni prolaznik, već ministar policije aktuelne vlasti“, podsetila je Sonja Biserko.

(Autonomija, screenshot: AJB)