петак, мај 24, 2024

Vesko Ivanović: Aforizmi i portreti velikana

Slične objave

Podeli

Srbija je izgubila četiri rata. I opet je najjača – u pumpanju šovenskih mišića.

Rusko slovo Z podseća na Z crnih četničkih trojki, kojim su obeležavale vrata kuća gde će klati. Rusko Z za sada se u Srbiji nosi na majicama. Nadamo se da ih neće opet crtati na nečijim vratima.

PORTRETI VELIKANA

BELZEBUB

Kvaran je ko truli zub. Izgleda kao belzebub. Cinkari i špija, zlo iz njega klija. Naokolo svuda mržnju širi, nad sugrađanskom bedom seiri. Oči mu švrljaju na razne strane. Domogao se zlatne grane. Kriminogen je po strukturi, raduje se regionalnoj buri. U nastupima javnim vulgaran je i banalan. Prema Kapou duboko je analan. Laže čim zine, procvetao u središtu gangsterske klime. Paradajz je brao na plantaži gandže, za reklamu ekološke mandže. Pravi ogromne štete. Julovsko je dete. Da li je i lud, o tome će kad tad odlučiti sud. Nadoćiće i njemu crni petak, iako ga ljubi tetak. S obzirom da će narod i Kapou da sudi, kad se jednom iz tuposti probudi.

GUMENI

Sa partijskom bandom za sobom je ostavio spaljene gradove i sela. Potom se domogao partijskog čela. I dalje je u vlasti, sa putinom u cevi taj nikada neće pasti. Ima ga u kriminalu i estradi. Sa gumenim osmehom skoro uvek zna šta radi. I nada se nekoj nagradi. Satrap ga doduše drži na kratkom koncu, ali pre će on od gumenog završiti u loncu.

POTRČKO – SOPSTVENIK

Ratnom zlikovcu bio je potrčko. Obožava more grčko. Izgleda kao da će pući svakog časa. Od muljanja sa ugljem puna mu je kasa. Sopstvenik je grada, u kom ne prestaje kič parada. Voli devojčuljke kad ih maskira šminka. Slobodu mu čuva iz potaje snimka. Sa gumenim se vrlo blisko druži. Život mu je kao san o ruži.

TREĆERAZREDNI

Kao trećerazredni kapetan kuka, šta god bekne je bruka. Modus operandi mu je džukačka buka. Ne zna da ubode od pravde vrata, ali je za pravosuđe (pranje suđa) tatamata. Klanjaju mu se sudije, tužioci i neki advokati. Niko s njim ne sme da zarati. Na televiziji i bakljadama vrti ga satrapova ruka. Do časa kad će se podići motika i kuka.

STAKLASTI

Beše to više od prijateljstva iz petparačke priče. Ranjeni satrap nakon raskida i dalje riče. Doktor ničega u tanjir je voljenog stao, čim je za truli zapad zaigrao. Tad su nas preplavili strava i užas sa tv ekrana, jer psihopatska narav nema baš nikakvih brana. No doktorov staklasti pogled, preživeo je i taj morbidni ogled. Čuva svoje tante za kukuriku, ne mareći za jalovu riku.

TRAGIKOMIČNA

Sriče, muca, štuca, slova kljuca. Tragikomično lupeta, jezik joj smeta. Uličarske manire ima. Visoko ju je ponela naprednjačka klima. Na Dedinju joj ostalo od dede. Baš je briga što je niko ne razumede.

BLIZANCI

Služba ih je poslala u paru, proverene u lakoprstom daru. Robot plagijator je obavio pljačkašku privatiztaciju. Zatim je noću kvart na obali srušio u kanalizaciju. Kopač uličnih grobova je sportski klub zavio u crno. Na seču drveća nije se ni osvrno. Iz demokrata sleteše oni u naprednjake, e kako bi preuzeli položaje jake. Ideja je njihova od karijernog početka, stostruko uvećati stanje svog imetka. Sa čime se satrap i podguznici mu slažu, zbog čega enormno pljačkaju i lažu. Mentalni blizanci na visokoj nozi žive. Robovi u stranci iskreno im se dive.

MRAVOJED

Mravojed u praznoj Sali reče: Ima li ko pitanje da polemika poteče? Napokon je dobio poklon mali, u bivšoj štali s puno mrava, i mnoge će ućutkati poput brava. Krimi feud će da brani od onih na suprotnoj strani. Da ih preseče kočijaški u sred reči i krvnički se izbeči. Satrapov je odani sluga, to mu je najveća zasluga. Profesorke je s magarcem nekim, u časovima prekim, izbacio iz škole, da bi ni pred kim trućao gluposti koje tupsoni vole. Uzor mu je bila mnogostranačka pčelica maja, ali i on postade vadikalski baja. Na akademiji žvalatorskoj driluje regrute, koji već za njim gaze retardirane pute.

LEDENI

Iz stvorenja tog izbija ledeni dah, i grad pretvara u betonski krah. Mecena je fašizma, potrevši da je u raciji onomad žrtve sprštila izdajnička čizma. Slične su pripreme i sada na sceni. Nasilje krimosa nad građanima on ceni. Specijalista je i da podnese apsurdne akte, kad odozgo dobije idiotske zadatke. Seče vrpcu za zidić u gradnji, dok puni džakove blaga od kriminalnih radnji. Ni u ostatku feuda nije bolje, nabrekle vratine terorišu golje. Ustvari smo na korak od generalne racije, u kojoj će bagra istrebiti ovo malo nacije. Ako ne đipimo svi na noge lagane, da i nama jednom svane.

KUMOVI

Kad se dublje u srce tame zađe, normalnog čoveka snađe beznađe. Nakon vođe pokopanog u đulbašti, vepar se vraški razigrao u zlikovačkoj mašti. Pre mu je tercirao kum mili. Sad tihuje u dedinjskoj vili. Poznat je i po zlokobnoj prognozi o premijerovoj nozi. Iz političkog nakaznog braka, rodio se satrap, koji puno k..a. Feud mu služi kao grobarska raka. On je i drugog od vepra kuma, preuzeo da mu bude brišuća guma. Žena tog literarnog asa, pak prima milione od gasa, zaslužna što se uzdigla četnička klasa. Iako se ikad desi, da se kameleon o luster obesi. Pa se dosijea otvore, da napunimo zatvore. Usled pravedničkog buma, razgrnuće se udbaška šuma, u kojoj je kum do kuma.

MEGAHUŠKAČI

Termin kloaka, za stanje u medijima, reč nije prejaka. Većinu ih uneređuje student generacije, trudeći se da pogorša dijagnozu mentalno obolele nacije. Oslonac glavni za sektor blatoplavni, su mu tri megahuškača: srećni varan, kockoglavi i čudo od šmrkača. Mržnja i laži kod njih pljušte, svedoka je lažnih tma i tušte. Logistiku daju, njihovom paklenom raju, i druge šljam tribine. Nadmeću se ko će somnabulnije da sroči ili zine. Pregršt je tu i probuđenih spavača, kao i najmnika prevrtača. Šmrkač publici reče:-kao k…c ste glupi- Feud se valja u bezizlaznoj rupi.

RUMBA-SAMBA

Od kad se kriminalizovala služba, njena smo neizostavna družba. Iako su naši šefovi i policajci, mnogo veći od nas kriminalci. Ali njima iz službe svu zaštitu daju, dok po notama zadatim laju. A nas obično prodaju, kad zagusti, e da bi zalatousti, preuzeo rivalsku nam bandu. Mada služba uz rumbu i sambu, time obiluje na gangsterskom štandu.

PIGMEJI

I na kraju, ko diže toliku šovensku graju. Čiji se početak, može smestiti u vekovni sažetak. Megalomanski autori su znani, u akademiji odabrani. Pokolj pretrpe i daleka gora da bi se feud prostirao do mora. Nestadoše i gospodu mili, jer se tako htelo većoj verskoj sili. Padoše i poznate glave, radi megalomanske slave. Barjak je onda preuzeo nacijin otac i ujedno kolac. Takođe i pisac, pod šifrom šumski lisac. Oko njega se sjatiše zlu radi pigmeji. Od kad feud u ljudskoj bedi bleji. I ne nazire se kraj mučenju, pošto je narod nesklon na greškama učenju.

1 KOMENTAR

Comments are closed.