среда, фебруар 28, 2024

Velika Britanija uvela sankcije Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović

Slične objave

Podeli

LONDON, 11. aprila 2022. (Beta) – Velika Britanija je objavila danas da uvodi sankcije bosansko-srpskim političarima  Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović zbog pokušaja podrivanja legitimiteta Bosne i Hercegovine.

Sankcije srpskom članu predsedništva BiH Miloradu Dodiku i predsednici Republike Srpske Željki Cvijanović uključuju zamrzavanje imovine i zabranu putovanja i prve su u okviru sankcija Velike Britanije Bosni i Hercegovini, saopštilo je danas britansko ministarstvo spoljnih poslova.

“Ohrabreni ruskim podrivanjem međunarodnog sistema zasnovanog na pravilima oba pojedinca koristila su svoje položaje autoriteta da se zalažu za de fakto secesiju Republike Srpske – jednog od dva entiteta Bosne i Hercegovine – u direktnom kršenju ustava zemlje”, saopštilo je britansko Ministarstvo.

Velika Britanija veruje da oni namerno podrivaju teško osvojen mir u BiH, navodi se u saopštenju. Milorad Dodik je, kako se ukazuje, vodio akcije za povlačenje Republike Srpske iz ključnih državnih institucija koristeći opasnu, nacionalističku retoriku podela, koja podriva domaći i regionalni mir i ohrabruje etničku mržnju i negiranje genocida.

Željka Cvijanović je, navodi se, u oktobru 2021. koristila svoju funkciju da predloži zakone u Republici Srpskoj kojim se traži prebacivanje državnih ovlašćenja na nivo entiteta, ona je javno veličala ratne zločine i negirala genocid u Srebrenici.

foto: Radio Sarajevo

Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras izrazila je nadu da će današnja objava ohrabriti druge zemlje da primene slične restriktivne mere koje će pozivati političare na odgovornost za destabilizirajuće i opasno ponašanje. Kako je navedeno, Britanija deluje u saradnji sa SAD-om i drugim partnerima koji slično misle.

“Ovo dvoje političara namerno podrivaju teško osvojen mir u Bosni i Hercegovini. Ohrabreni (ruskim predsednikom Vladimirom Putinom) njihovo nesmotreno ponašanje preti stabilnosti i bezbednosti širom Zapadnog Balkana”, rekla je Liz Tras.

U saopštenju se zaključuje da delovanje i retorika Dodika i Cvijanović preti da poništi 26 godina teško dobijenog mira i stabilnosti i da podrije Dejtonski mirovni sporazum kojim su okončana neprijateljstva 1995. godine.

Dodik: Smiješno!

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik potvrdio je na sednici Narodne skupštine Republike Srpske da je Velika Britanija njemu i predsednici Srpske Željki Cvijanović uvela sankcije, navodeći da je to smešno. “Nisam tamo bio deset godina”, rekao je Dodik, komentarišući tu odluku.

Potom je pročitao ostatak saopštenja britanske Vlade. “Možda će ovo obradovati (potpredsednika PDP Igora) Crnatka”, rekao je Dodik. On je naveo da će nastaviti Bošnjake da zove muslimanima, sve dok Srbe u Republici Srpskoj budu zvali bosanskim Srbima.