среда, јун 12, 2024

Novinarska udruženja odala poštu Ćuruviji: Omerta i dalje prisutna

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 11. aprila 2022. (Beta) – Predstavnici novinarskih udruženja danas su odali poštu novinaru i izdavaču Slavku Ćuruviji uz poziv Apelacionom sudu da potvrdi prvostepenu presudu Višeg suda, kojom su osuđeni nekadašnji pripadnici Službe državne bezbednosti (SDB), ali uz upozorenje da ni takva neće biti potpuna već “falična” jer nisu procesuirani i kažnjeni nalogodavci.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara (NUNS) Željko Bodrožić i predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Živojin Rakočević položili su vence i upalili sveće na mestu gde je Ćurvija ubijen, na današnji dan 1999. na Uskrs, za vreme NATO bombardovanja.

“Obeshrabruje nas i plaši ta omerta koja vlada u državi, imamo službu koja je bila ivolvirana, upletena i verovatno najvećim delom organizovala ovo ubistvo”, rekao je Bodrožić, u prisustvu poštovalaca Ćuruvije, navodeći da ova vlast, na žalost, neke potrebne stvari radi tek pod jačim pritiskom.

Kako je Bodrožić naveo, predsednik države Aleksandar Vučić se hvali da služba može preko reda da nabavlja respiratore i vakcine širom sveta, međutim, kako vidimo, ne privodi pravdi neke optužene koji se kriju godinama po svetu, ili možda ovde.

Ubistvo Ćuruvije, kako je naveo, nije do kraja rasvetljeno jer i dalje imamo “duboku državu” daleko od ruke pravde, a takvo društvo nema perspektivu.

Rakočević je istakao da je mesto Ćuruvijenog ubistava “raskrsnica sa koje idemo ili u pravdu ili neslobodu, ono ne sme biti simbol nekažnjivosti zločina”. Prema njegovim rečima, to ubistvo je i simbol u koji su se sabrali zločini prema Milanu Pantiću, prema 17 kolega na Kosovu, ubijenim radnicima Radio televizije Srbije, nerasvetljeni slučaj Dade Vujasinović.

Viši sud je kaznio nekadašnjeg šefa SDB Radomira Markovića na 30 godina zatvora, kao i nekadašnjeg šefa beogradskog centra te službe Milana Radonjića, dok su na po 20 godina zatvora osudjeni nekadašnji njeni pripadnici Ratko Romić i Mirosalav Kurak, koji je u bekstvu.

Apelacioni sud je, ukidajući tu presudu i vrativši je na ponovno suđenje, ocenio da je “prekoračena optužba” jer je u njoj navedeno da je na Ćuruviju pucalo N.N. lice dok su Romić i Kurak pomagali, mada su u optužnici označeni kao neposredni izvršioci.

Viši sud je u ponovnom suđenju doneo podudarnu presudu pa će pravosnažno odlučiti Apelacioni sud. Njemu je, kako je rečeno Beti, dostavljena presuda iz ponovnog postupka.

Apelacioni sud ne može više da je vraća prvostepenom sudu već mora da pravosnažno odluči – da potvrdi ovu presudu, preinači je, ili otvori glavni pretres i donese presudu. Na pravosnažnu presudu moguće je uložiti vanredni pravni lek.