субота, јун 22, 2024

Usvojen četvrti paket sankcija EU Rusiji

Slične objave

Podeli

BRISEL, 15. marta 2022. (Beta) – Savet Evropske unije (EU) usvojio je danas četvrti paket ekonomskih sankcija zbog ruske vojne agresije na Ukrajinu koji sadrži i zabranu novih investicija u ruski energetski sektor i sveobuhvatno ograničenje izvoza opreme, tehnologije i usluga za energetsku industriju.

Predviđeno je i uvođenje daljih trgovinskih ograničenja na gvožđe i čelik, kao i luksuzne proizvode, saopštio je Savet EU. Paket sankcija predviđa i zabranu svih transakcija sa određenim državnim preduzećima, zabranu pružanja usluga vezanih za kreditni rejting svim Rusima ili ruskim entitetima, kao i proširenje liste osoba pod sankcijama povezanim sa ruskom odbranom i industrijom.

Savet je odlučio i da sankcioniše ključne oligarhe, lobiste i propagandiste koji “guraju” narativ Kremlja o situaciji u Ukrajini, kao i ključne kompanije u sektorima avijacije, vojske i industrije dvostruke namene, brodogradnje i mašinogradnje.

Pored toga, Savet EU dao je Evropskoj komisji zeleno svetlo da se u ime EU priključi Izjavi o agresiji Ruske Federacije na Ukrajinu uz podršku Belorusije, za koju se očekuje da bude objavljena na nivou Svetske trgovinske organizacije (STO).

“Kao i druge članice STO koje će biti ‘kosponzori’ izjave, EU potvrdjuje spremnost da preduzme sve radnje koje se smatraju neophodnim za zaštitu naših suštinskih bezbednosnih interesa”, naveo je Savet. Kako se dodaje, to može da uključi akcije podrške Ukrajini ili suspenzije povlastica Rusiji, poput ukidanja tretmana najpovlašćenije nacije.

Pored toga, u svetlu podrške Belorusije akcijama Rusije, EU smatra da će proces pristupanja te zemlje STO biti suspendovan. EU traži od Rusije da odmah i bezuslovno zaustavi vojna dejstva i povuče sve snage i vojnu opremu sa cele teritorije Ukrajine i da u punoj meri poštuje ukrajinski teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost u okviru njenih međunarodno priznatih granica.

Visoki predstavnik EU Žozep Borel rekao je da je cilj sankcija da predsednik (Rusije Vladimir) Putin zaustavi “ovaj nehumani i besmisleni rat”.