уторак, јул 16, 2024

Marini Ovsjanikovoj preti do 15 godina zatvora

Slične objave

Podeli

MOSKVA, 15. marta 2022. (Beta) – Protiv novinarke Marine Ovsjanikove, koja je sa antiratnim transparentom sinoć, za vreme emitovanje udarnih vesti Prvog kanala ruske TV, upala u program, vrše se predistražne radnje “za širenju očigledno lažne informacije” o ruskim vojnicima, izjavio je izvor ruske agencije Državnom tužilaštvu, ne navodeći gde se novinarka trenutno nalazi.

Prema tom, nedavno usvojenom zakonu, za širenje lažnih vesti o ruskim vojnicima Ovsjanikovoj preti do 15 godina zatvora. Ona je privedena odmah posle upada u program, a advokati ne uspevaju da je pronadju, navodi Meduza izjavu njenog advokata Danila Bermana.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski se u novom video obraćanju noćas lično zahvalio Ovsjanikovoj. “Zahvalan sam Rusima koji ne prestaju sa pokušajima da iznesu istinu, i lično toj devojci koja je u studio Prvog kanala ušla sa plakatom protiv rata. Onima koji se ne boje da protestuju dok se vaša zemlja nije zatvorila od celog sveta. Vi treba da se borite, da ne izgubite svoju šansu”, poručio je Zelenski.

Na transparentu koji je držala iza voditeljke jasno je bilo vidljiv natpis “Ne ratu, zaustavite rat, ne verujte propagandi, oni vas ovde lažu“. Njen glas mogao se čuti za vreme emisije koja je išla uživo, govorila je “Ne ratu, zaustavite rat” pre nego što je direktor programa prekinuo snimak i pustio prethodno snimljen izveštaj.

Pre protesta koji se dogodio u programu vesti uživo ona je snimila video u kome je nazvala događaje u Ukrajini zločinom i rekla da se stidi da radi, za, kako je navela, propagandu Kremlja. “Stidim se što sam sebi dozvolila da kažem laži na televizijskim ekranima. Stidim se što sam dozvolila da Rusi budu pretvoreni u zombije“, rekla je Ovsjanikova i pozvala ruski narod da protestuje protiv rata, navodeći da samo oni mogu da “zaustave ludilo”.