среда, фебруар 28, 2024

Ursula fon der Lajen: Zapadni Balkan pripada EU

Slične objave

Podeli

BRDO KOD KRANJA, 6. oktobra 2021. (Beta) – Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da Evropska unija (EU) sa današnjeg samita na Brdu kod Kranja šalje veoma jasnu poruku zapadnom Balkanu – da pripada Uniji i zajedničkoj evropskoj prodici.

“Delimo istoriju, iste vrednosti i duboko sam uverena da delimo i zajedničku sudbinu”, rekla je Fon der Lajen po dolasku na samit EU-zapadni Balkan. Ona je ocenila da su zemlje regiona prešle dug put, učinile ogromne napore i reforme ali da ima još posla posebno u oblastima vladavine prava,  pravosuđa i slobode medija.

Fon der Lajen je istakla značaj ekonomskog i investiionog plana za Zapadni Balkan koji kako je navela treba da dorinese integraciji zajedničkog regionalnog tržišta.

Pre samita na kojem bi trebalo da bude potvrđena privrženost EU proširenju na Zapadni Balkan, Fon der Lajen je zajedno sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom održala sastanak sa premijerom Slovenije Janezom Janšom, premijerom Severne Makeodnije Zoranom Zaevom i bugarskim predsednikom Rumenom Radevom.

Plenković: Sa Vučićem o hrvatskom jeziku i nestalim osobama

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da je članstvo u EU “jedini pravi put” za zemlje zapadnog Balkana i pozvao na što skorije otvaranje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom. Uoči samita EU-Zapadni Balkan na Brdu kod Kranja, Plenković je rekao da je cilj sastanka da se pošalje snažna poruka podrške i potvrda privrženosti procesu proširenja, da se podstaknu reforme i donese paket za ulaganja u zemlje regiona.

Plenković je pozvao da se što pre otvore pristupni pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom, jer su one to zaslužile. On je istakao da je Hrvatskoj posebno bitna Bosna i Hercegovina u kojoj su Hrvati jedan od tri konstitutivna naroda i da će se zalagati za njihovu ravnopravnost i poštovanje i slova i duha Dejtonsko-pariskog sporazuma.

Plenković je ponovio da će sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarati i o negiranju postojanja hrvatskog jezika u udžbeniku za osnovce u Srbiji ali i o pitanju potrage za nestalim osobama. Hrvatskoj su, dodao je, “nužni podaci sa srpske strane kako bi mogla da se nastavi potraga za nestalima”.

Joksimović: Srbija otvara nove klastere

Ministarka za evrointegracije Srbije Jadranka Joksimović izjavila je danas na Brdu kod Kranja da očekuje otvaranje novih klastera u okviru evrointegracija Srbije do kraja slovenačkog predsedavanja.

Odluku će, kako je navela, doneti države članice na osnovu izveštaja o napretku koji bi trebalo da “evidentira gde je Srbija u vladavini prava”. Istakla je da je vrlo važno što Slovenija za vreme predsedavanja drži visoko na agendi temu proširenja zapadnog Balkana, ali da očigledno postoje velike razlike između država članica EU.

“Očekujem da neki korak bude napravljen do kraja slovenačkog predsedavanja. Klaster četiri po novoj metodologiji se tiče zelene agende i održive povezanosti. Tu su četiri poglavlja koja se tiču transportne politike, zaštite životne sredine, energetike i transevropskih mreža. Mi smo sve pripremili, spremi smo i za klaster tri – inkluzivni rast i kompetitivnost”, rekla je ona novinarima.

Vučića boli glava zbog energetike

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na Brdu kod Kranja izjavio da je poruka koja je poslata sa današnjeg samita EU-Zapadni Balkan da postoji perspektiva proširenja.

“Ono što sam čuo i na EPP samitu i na današnjem velikom samitu je da postoji perspektiva proširenja i da nemaju sve zemlje članice isti apetit za proširenje, ali svi su pažljivo slušali glavne aktere Evrope i dobro razumeli da postoje strateški interesi Evropske unije na tom evropskom prostoru”, rekao je on medijima nakon samita EU-zapadni Balkan.

Istakao je da je za Srbiju bilo važno da vidi koje zemlje žele brže proširenje, a koje su veći skeptici. Na bilateralnom sastanku premijer Grčke Kirjakos Micotakis je potvrdio  Vučiću da će Grčka nastaviti da podržava teritorijalni integritet i evrointegracije Srbije. Vučić je na sastanku sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, razgovarao, kako je naveo, o diplomama i priznanju zanimanja.

Vučić je izjavio da Srbija i dok je na evropskom putu mora da vodi računa o sebi i o svojim odnosima i sa Rusijom i sa Kinom, te da niko ne može da joj zameri što želi da “preživi”. “Želim da verujem da je budućnost zapadnog Balkana zaista u Evropskoj uniji, ali moramo da razmišljamo o energetici. Glava me boli, s mukom sam zaspao noćas samo razmišljajući o struji i gasu. Čekam da se vratim u Srbiju da pozovem sve moguće, da milion sastanaka napravimo da vidimo šta ćemo da radimo. Jer ja vidim da niko ništa ne preduzima i ovo postaje ludilo nekontrolisano, a onog sekunda kad vam bude za pola stepena hladnije u stanu biću ja kriv”, dodao je.

Komšić: Zapadni Balkan što pre treba obaviti tranziciju prema evropskim vrednostima

Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić izjavio je danas da Bosna i Hercegovina (BiH) ostaje opredeljena za svoj evropski put, uprkos svim izazovima i različitim političkim uticajima trećih strana.

“Pozivam države članice Evropske unije (EU) da očuvaju proces evropskih integracija za BiH, kao suverenu i nezavisnu zemlju ravnopravnih i jednakopravnih građana, koji svoju budućnost treba da vide u svojoj zemlji”, kazao je Komšić tokom druge plenarne sednice samita EU – zapadni Balkan, na Brdu kod Kranja.

On je ocenio da se u BiH moraju prevazići unutrašnje nesuglasice, kako bi evropske vrednosti i evropske standarde “doveli u BiH i omogućili građanima da ostanu u svojoj zemlji, ne zbog evropske perspektive, već zbog poboljšanja kvaliteta života i garancije zaštite osnovnih ljudskih prava i sloboda u skladu s dostignućima savremene civilizacije”.

Da bi tako nešto bilo moguće, Komšić je rekao da od EU očekuje da ne odustaje od vlastitih vrednosti, principa i standarda u svim zemljama zapadnog Balkana, jer bi odustajanje zbog kratkoročnih ciljeva, moglo ostaviti dugoročne posledice i u samoj EU.

“Zato je važno da sa današnjeg Samita pošaljemo važnu poruku – da Zapadni Balkan treba obaviti tranziciju prema evropskim vrednostima i standardima u što skorijem roku i da će, u tom pogledu, Evropska unija pružiti svu neophodnu pomoć i podršku”, naglasio je predsedavajući Predsedništva BiH i dodao da je ekonomsko regionalno povezivanje, zasnovano na osnovnim principima EU, od velike važnosti za poboljšanje životnog standarda kao i za napredak čitave regije ka evropskom putu”, kazao je Komšić.