четвртак, јун 13, 2024

Unapredjuje se status trgovinskog predstavništva Kosova u Atini

Slične objave

Podeli

Grčka je odlučila da dopusti unapredjenje statusa trgovinskog predstavništva Kosova u Atini, a o mogućnosti priznavanja njegove nezavisnosti se i ne razgovara piše atinski list “Katimerini” povodom današnje posete šefa grčke diplomatije Nikosa Dendijasa Prištini.

List navodi da Dendijas ide u Prištinu “u posebno kritičnoj fazi, kada je Atina pod pritiskom u vezi s nivoom grčkih diplomatskih odnosa sa Kosovom”.

“Iako se o mogućnosti priznavanja te zemlje (Kosova) ne razgovara u Atini, odlučeno je da se unapredi status kosovskog trgovinskog predstavništva koje radi u Atini”, tako da će to predstavništvo, saznao je “Katimerini”, “posle unapredjenja moći će da razgovara i o političkim pitanjima na nivou direkcija Ministarstva spoljnih poslova”.

Međutim, ukazao je list, predstavništvo Kosova “neće imati pristup hijerarhiji Ministarstva (spoljnih poslova Grčke) ministru, zameniku ministra, generalnom sekretaru, političkom direktoru, niti će moći da koristi kosovske simbole i zastavu”.

“Dobro obavešteni izvori ističu da je ovo možda poslednji ustupak koji Atina može dati Prištini u ovoj fazi”, piše “Katimerini”.

List objašnjava da bi grčko priznavanje nezavisnosti Kosova bilo “izuzetno teško iz dva glavna razloga”: “pre svega zato što bi to bio presedan koji je direktno povezan sa situacijom na (podeljenom) Kipru” i “jer bi to oslabilo grčki argument za poštovanje međunarodnog prava, posebno prema Turskoj” s kojom se Atina spori oko teritorijalnih i pravnih pitanja.

“Katimerini” povodom unapredjenje statusa trgovinskog predstavništva Kosova u Atini piše da “ta, čak i ograničena promena politike Atine prema Prištini, svedoči o pritiscima važnih zapadnih aktera za potpuno preoblikovanje balkanske politike (Grčke)”.

List oceenjuje da je ipak “sigurno da grčka strana deluje pozitivno” i “napominje da se poslednjih nedelja i u Beogradu mnogo razgovaralo o kontaktima Atine i Prištine”.

U članku piše da “Kosovari pripremaju toplu dobrodošlicu Dendijasu” koji će se sastati sa “celokupnim političkim i državnim vrhom”: s predsednicom Vjosom Osmani-Santriu, premijerom Aljbinom Kurtijem, predsednikom Skupštine Glaukom Konjufcom i s potpredsednicom Vlade i ministarkom spoljnih poslova Donikom Gervala-Švarc.

List navodi da se, po saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Grčke, očekuje da će se razgovori Dendijasa u Prištini fokusirati na evropsku perspektivu Zapadnog Balkana, dijalog Beograd-Priština i ekonomsku saradnju Kosova i Grčke, uglavnom u energetskom sektoru.Ministar će se sastati i s Grcima angažovanim u medjunarodnim organizacijama u Prištini.