недеља, мај 19, 2024

Umro Luko Paljetak

Slične objave

Podeli

Hrvatska kultura ostala je bez jednog od najvećih. Umro je akademik Luko Paljetak. U 81. godini napustio nas je jedan od naših najproduktivnijih suvremenih književnika, prevoditelj, erudit… U svom Dubrovniku stvarao je do posljednjeg daha.

“Ne pišem pjesme nigdje nego tu gdje me stignu” – tako je govorio, pisao i stvarao akademik Luko Paljetak – svakodnevno, neopterećeno, prirodno, nadahnuto. U poeziju je pretvarao sve što je vidio, omirisao, osjetio, naslutio. Volio je život, djecu, svoj Dubrovnik, književnost.

– Mene je uvijek zanimalo u književnosti ne samo djelo nego i okolnosti u kojima je djelo nastajalo, a to znači sve ljudske okolnosti, kako je pisac to radio, što je radio, zašto je radio, kako se osjećao… Ja sam onaj koji ne zanemaruje biografije pisca, istaknuo je jednom prigodom Paljetak.

Njegovi stihovi naraštajima djece bili su prvi susret s poezijom, s književnošću uopće. Pisao je dramske tekstove i igrokaze, ali i razmjerno velik broj radiodrama namijenjenih odrasloj publici. Pjesnik je s više od 60 zbirki poezije, dramski pisac, esejist i kritičar. Bio je i vrstan prevoditelj s engleskog, francuskog i slovenskog jezika. Među ostalim, preveo je djela Shakespearea, Byrona, Wildea, Joycea i Prešerna.

Mnoge su njegove pjesme uglazbljene i tako postale nezaobilazan dio dubrovačke i hrvatske pop-kulture: “U svakom slučaju te volim”, “Na Stradunu” i mnoge druge.

Bio je stalni član HAZU-a i dopisni član Slovenske akademije znanosti i umjetnosti te brojnih književnih udruženja u Hrvatskoj i inozemstvu.

Obuljen Koržinek: Beskrajno će nam nedostajati

– Luko je sigurno jedan od onih ljudi koje će biti nemoguće nadomjestiti u svakom smislu. Pratio nas je kao književnik, kao pjesnik, sve od najmlađih dana, od onih pjesama koje smo slušali kao djeca. Uvijek nas je oduševljavao svojim autorskim opusom zrelijih tema, i naravno svojim bezvremenskim talentima, tom renesansnom erudicijom u apsolutno svakom području – od književnosti i glazbe do likovnih umjetnosti, ali i svih mogućih znanstvenih tema. Bio je sigurno jedan od naših najvećih prevoditelja, i u svemu tome jednostavno dobra, draga, duhovita osoba, prijatelj s kojim ste voljeli provoditi vrijeme. Obitelji, i cijeloj kulturnoj javnosti izražavam sućut. Beskrajno će nam nedostajati, izjavila je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Luko Paljetak – erudicija, svestranost i izvrsnost

– Mene je oduševila isprva njegova pjesnička zbirka koja se zvala “Nečastivi iz ruže” jer su u njoj bili prisutni svi oni aspekti i kvalitete koje je i njegova kasnija, zrela poezija pokazivala – to je virtuozno baratanje stihom, originalne rime, i osobito veza s tradicijom, relacija sa starim dubrovačkim pjesnicima i uopće s književnom baštinom, kako ona može doći do riječi u stihovima, rekao je akademik Pavao Pavličić.

Književnik i književni povjesničar Božidar Petrač istaknuo je da je hrvatska književna scena na velikom gubitku:

– Gubi vrsnog pjesnika koji nije pripadao nijednoj posebnoj struji u suvremenom hrvatskom pjesništvu. Vazda je htio biti svoj, ili, kako bi rekao profesor Frangeš, “što god je ustihio, što god je postalo stihom, postalo je sklad, postalo je ljepota.” Na neki način on je Mida koji je uspio svojim pjesmama sve pretvoriti u zlato, u zlatno sjaj, kazao je Petrač.

Akademik Krešimir Bagić napomenuo je da je Paljetak “u stilskom smislu pisac manirist”.

– On jako umješno, proizvodeći nove vrijednosti, spaja staro i novo, obično i uzvišeno, sve je to i profano. U svakom slučaju, jedan izniman pisac nas je napustio, ustvrdio je Bagić.

Paljetak je rođen 1943. u Dubrovniku, gdje je završio Učiteljsku školu, a na Filozofskom fakultetu u Zadru 1968. diplomirao je kroatistiku i anglistiku.

Doktorirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1992. godine radom o književnom djelu Ante Cettinea. Radio je u Zadarskom kazalištu lutaka kao umjetnički ravnatelj, redatelj i dramaturg. Bio je i asistent na Filozofskom fakultetu u Zadru te jedan od urednika Zadarske revije.

Akademik Paljetak pisao je i drame, radiodrame, bajke za djecu, dječje i lutkarske igrokaze, haiku poeziju, feljtone, kazališne kritike, književnopovijesne studije i eseje te studije o lutkarskom kazalištu.

Dobitnik je svih najvećih nagrada i priznanja. Njegova blagost, intelekt, izniman literarni talent, dječja znatiželja i ljubav prema književnosti i Dubrovniku zauvijek će zlatnim slovima ostati upisani u povijest hrvatske književnosti.

Božo Biškupić o 40 godina suradnje i prijateljstva s Paljetkom

Nekadašnji ministar kulture Božo Biškupić je tijekom posljednjih 40 godina s Lukom Paljetkom surađivao poslovno, a veže ih i dugo prijateljstvo. Bilo je mnogo knjiga koje su zajedno uredili i objavili.

Biškupić je jedan od rijetkih suradnika i prijatelja koji je do prije nekoliko dana imao priliku s njim razgovarati, na bolesničkoj postelji. Naime, ovih dana upravo će biti predstavljena njegova posljednja knjiga na kojoj su radili.

Evo i izjava slučajnih prolaznika dubrovačkim Stradunom, koje su snimljene su pola sata nakon što je bila objavljena tužnu vijest – i one mnogo govore o veličini toga gospara:

Plenković: Uz njegovu poeziju rađat će se nove ljubavi

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je sućut u povodu Paljetkove smrti:

– Njegovo pero književnika i dramaturga obilježilo je desetljeća hrvatske kulture i književnosti, a stihovi i pjesme, od kojih su mnoge i uglazbljene, postale su nezaobilazni pratitelj naše svakodnevice, stoji u Plenkovićevoj sućuti.

Premijer je istaknuo i to da će “budući naraštaji stasati uz Paljetkove Miševe i mačke naglavačke”:

– Uz njegovu poeziju rađat će se nove ljubavi, a Mali raspjevani Dubrovnik pronosit će njegove stihove, dodaje.

Plenković je u poruci sućuti napomenuo da nas je “Paljetak zadužio svojom predanošću, redateljskim i prevoditeljskim radom te literarnom ostavštinom koja će ostati zabilježena u hrvatskoj kulturnoj povjesnici.”

– Za trajni doprinos hrvatskoj kulturi nagrađen je brojnim priznanjima i nagradama, uključujući Goranov vijenac za cjelokupan pjesnički opus, Nagradu Iso Velikanović za životno djelo za književne prijevode te Nagradu Vladimir Nazor za životno djelo, podsjetio je premijer Plenković.

Jandroković: Paljetak ostavio osobit i vrlo osebujan trag u hrvatskoj književnosti

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je sućut obitelji u povodu smrti Luke Paljetka:

– S punim pravom gospodin Paljetak bio je smatran jednim od najznačajnijih hrvatskih pjesnika svoga doba. Brojne zbirke pjesama za djecu i odrasle, romani, drame, radiodrame i igrokazi, sve je to samo dio izuzetnog kreativnog opusa zbog kojeg smo voljeli i cijenili Luku Paljetka, istaknuo je Jandroković.

Dodao je da “mnoga književna priznanja i nagrade koje je dobio svjedoče kako ga je osim najšire publike itekako priznavala i struka.”

– Svojom impresivnom ostavštinom akademik Paljetak ostavio je osobit i vrlo osebujan trag u hrvatskoj književnosti. Uvjeren sam kako će stvaralaštvo tog svestranog umjetnika i erudita još dugo veseliti i nadahnjivati sve uzraste poklonika pisane riječi u Hrvatskoj, poručio je Jandroković.

Radio Dubrovnik

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.