четвртак, мај 23, 2024

Udruženja iz Srebrenice predsedniku Hrvatske: Vaš vokabular je jadan i bedan

Slične objave

Podeli

BANJALUKA, 10. novembra 2022. (Beta) – Udruženje “Majke Srebrenice” i Udruženje žrtava i svedoka genocida su ocenila kao “jadne i bedne” stavove predsednika Hrvatske Zorana Milanovića o genocidu i delovanju tih udruženja.

“Poštovani predsedniče Republike Hrvatske, jadno je i bedno da predsednik države koja je članica svih organizacija kojih Bosna i Hercegovina nikad neće biti, sebi dozvoli ovakav vokabular. Živi Vi nama bili”, navodi se u poruci koju su potpisali predsednici dva udrženja, Munira Subašić i Murat Tahirović.

Milanović je negirao da se u Srebrenici desio genocid, a za ta udruženja rekao da je moguće da su deo kampanje koje sprovode “beskrupolozni muljatori” iz Sarajeva. Ta udruženja su ove sedmice uputile pismo glavnom sekretaru UN, Antoniju Guterešu (Guterres), izražavajući protivljenje mogućnosti da Hrvatska pošalje svoje vojnike u misiju EUFOR-a u BiH. Naveli su da je Hrvatska bila uključena u rat u BiH, a posle rata izbegavala da procesuira počinioce ratnih zločina.

Milanović je u sredu ocenio da su to “nesuvisla i samoporažavajuća pisma”. Hrvatski predsednik komentarisao je i podnošenje krivične prijave Tužilaštvu BiH protiv njega zbog negiranja genocida u Srebrenici, navodeći da on ne osporava “krvave zločine” u Srebrenici, ali da za njega ostaje pitanje kako te zločine okvalifikovati.

Još je kazao da mu Tužilaštvo BiH “može samo duvati”, dodavši da u BiH ima najmanje 500 ljudi koji su javno negirali genocid u Srebrenici, uključujći i novoizabranog predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Milanović je postavio i pitanje o tome zašto se oni ne procesuiraju. Za Udruženje “Majke Srebrenice” rekao je da mu je “žao, ako su postale deo kampanje koju sprovode beskrupulozni muljatori iz Sarajeva”, dodavši da pod “beskrupuloznim muljatorima” misli na hrvatskog člana Predsedništva BiH  Željka Komšića.