среда, мај 29, 2024

U Avganistanu ženama zabranjen pristup teretanama i parkovima

Slične objave

Podeli

KABUL, 10. novembra 2022. (Beta-AP) – Talibani koji vladaju Avganistanom su novom uredbom zabranili ženama da koriste teretane i idu u parkove, saopštilo je Ministarstvo vrline i poroka.

Talibani su posle preuzimanja vlasti u avgustu 2021. godine zabranili devojčicama da pohađaju srednje i više škole, ograničili sektore u kojima žene mogu da rade i propisali da moraju biti pokrivene od glave do pete kada su van svoje kuće.

Portparol Ministarstva vrline i poroka rekao je da je zabrana uvedena zato što su žene ignorisale naredbe o rodnoj segregaciji i da nisu nosile obavezni hidžab. Iz Ministarstva je saopšteno da su “dali sve od sebe” u proteklih 15 meseci da izbegne zatvaranje parkova i teretana za žene, određujući odvojene dane u nedelji za odlazak muškaraca i žena na ta mesta.

“Ali, nažalost, naređenja nisu poštovana i pravila su prekršena, pa smo morali da zatvorimo parkove i teretane za žene. U većini slučajeva viđali smo i muškarce i žene zajedno u parkovima i, nažalost, bez hidžaba”, rekao je portparol.