петак, јун 21, 2024

U zemljotresu u Turskoj i Siriji više od 33.000 mrtvih

Slične objave

Podeli

ISTANBUL, 12. februara 2023. (Beta-AFP) – Prema najnovijim zvaničnim podacima, broj poginulih u razornim zemljotresima koji su u ponedeljak pogodili Tursku i Siriju porastao je na 33.179, saopšteno je danas.

U Turskoj je poginulo 29.605 ljudi, saopštila je turska agencija za krizne situacije, dok su u Siriji stradale 3.574 osobe.

Ujedinjene nacije (UN) smatraju da bi bilans žrtava mogao da bude dvostruko veći. Podsećamo, Tursku su u ponedeljak pogodila dva jaka zemljotresa, magnitude 7,8 i 7,5 stepeni.

Hapšenje graditelja

U Turskoj su uhapšeni, ili su izdati nalozi za hapšenje oko 130 osoba uključenih u izgradnju zgrada koje su se srušile u zemljotresu. Turska ima građevinske propise radi zaštite objekata od zemljotresa, ali se retko primenjuju što je jedan od razloga rušenja hiljada zgrada.

Turski potpredsednik Fuat Oktaj rekao je sinoć da su izdati nalozi za hapšenje 131 osobe za koju se sumnja da su odgovorne za rušenje zgrada. Turski ministar pravde obećao je da će kazniti sve odgovorne, a tužioci su počeli da prikupljaju uzorke zgrada kao dokaze o tome koji je materijal korišćen za izgradnju.

Asošiejted pres navodi da vlast hapšenjima usmerava očaj i ljutnju javnosti prema građevinarima i izvođačima radova, kako bi odvratila pažnju sa lokalnih i državnih zvaničnika koji su dozvolili da se gradi mimo propisa. Vladu premijera Redžepa Tajipa Erdogana, koja je već opterećena ekonomskim padom i visokom inflacijom, očekuju parlamentarni i predsednički izbori u maju.