среда, мај 29, 2024

Održan Festival čvaraka u Mužlji

Slične objave

Podeli

ZRENJANIN, 11. februara 2023. (Beta) – Festival čvaraka održan je danas u naselju Mužlja (muzara, mađ. Muzslya) u Zrenjaninu, gde se okupilo više od 80 učesnika i izlagača raznih domaćih prehrambenih proizvoda. Pored čvaraka, u ponudi su bili i kobasice, mekike, slanina, šunka, sir i ostalo. 

Potpredsednica Skupštine Srbije Elvira Kovač rekla je otvarajući festival da to što svake godine ima sve više učesnika i takmičara ukazuje na popularnost manifestacije i uspešnost organizatora, ne samo mesne zajednice, već i velikog broja nevladinih organizacija.

“Ono što je otvorena želja mesne zajednice jeste da se od mužljanskih čvaraka napravi brend, jer kako kažu, oni zaista imaju specifičan ukus i upravo odatle je krenula ideja o organizaciji”, rekla je Kovač, koja je i potpredsednica Saveza vojvođanskih Mađara. Ona je navela da je od pre nekoliko godina napravljen plan da paralelno sa Festivalom čvaraka bude organizovana i tradicionalna minifestacija među Mađarima u kojoj se deca i stariji oblače u maske kako bi oterali zimu.

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura rekao je da popularnost Festivala čvaraka raste i naveo da je prošle godine bilo oko 50 izlagača, a ove više od osamdeset. Organizatori manifestacije su članovi Udruženja porodičnih gazdinstava “Klaster Fokus” i nekoliko civilnih udruženja, a cilj događaja jeste da se čvarci predstave kao mužljanski brend.