понедељак, март 4, 2024

Palmer: Sporazum BG i PR ključan za nove investicije

Slične objave

Podeli

Zamenik američkog državnog sekretara Metju Palmer rekao je danas tokom posete Američkoj privrednoj komori u Prištini da je ključan sveobuhvatan sporazum o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda kako bi se privuklo više američkih i drugih stranih investicija.

PRIŠTINA – Zamenik američkog državnog sekretara Metju Palmer rekao je danas tokom posete Američkoj privrednoj komori u Prištini da je ključan sveobuhvatan sporazum o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda kako bi se privuklo više američkih i drugih stranih investicija.

Palmer je zahvalio Američkoj privrednoj komori na “promociji ekonomskog partnerstva SAD i Kosova”, rekavši da širom regiona pruža produktivan okvir za suočavanje sa trenutnim izazovima, prenosi Ekonomija onlajn.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je danas u razgovoru sa specijalnim predsetavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i zamenikom pomoćnika američkog državnog sekratara zaduženim za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom, da su saradnja i koordinacija između EU i SAD u procesu dijaloga dobrodošli i neophodni, uoči, kako je rekao, novog procesa dijaloga Beograda i Prištine. On je istakao da dijalog treba da bude “pošten, principijelan i u službi naroda, mira i sveukupne bezbednosti”.

Kurti je ocenio da je sastanak sa Palemrom i Lajčakom važan, kao i to što se održava uoči sastanka u Briselu najavljenog za sredinu juna, nakon sastanaka sa liderima opozicije i pre rasprave u skupštini o prošlom procesu dijaloga, sporazumima postignutim u Briselu i stepenom njihove primene, navedeno je u saopštenju Kurtijevog kabineta.

 

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metju Palmer, sastali su se danas sa predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani, a u toku je njihov razgovor sa premijerom Aljbinom Kurtijem, prenose prištinski mediji. Lajčak i Palmer će se, kako je najavljeno, sastati i sa potpredsednikom vlade u Prištini Besnikom Bisljimijem i ministarkom spoljnih poslova i dijaspore Donikom Gervalom.

Palmer je ranije danas u Prištini razgovarao sa delegacijom Srpske liste, a kako je saopšteno, na sastanku je posebno naglašena potreba za poštovanjem prava srpskog naroda, ali i za nastavkom dijaloga pod pokroviteljstvom Evropske unije između Beograda i Prištine, u svetlu primene do sada postignutih sporazuma, pre svega u vezi sa Zajednicom srpskih opština, energetici i pravosuđu.