петак, јун 21, 2024

Suljagić: Nema uslova za posetu delegacije Vlade RS Memorijalnom centru Potočari

Slične objave

Podeli

BANJALUKA, 22. maja 2024. (Beta) – Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić naveo je da se ne mogu obezbediti uslovi za posetu zvaničnika Republike Srpske (RS) Memorijalnom centru u Potočarima, imajući u vidu stavove i politiku Vlade RS o genocidu počinjenom nad Bošnjacima u Srebrenici.

“Ako predsednik i predstavnici Vlade RS insistiraju da odaju poštu žrtvama iz perioda 1992-1995. godine, mogu to učiniti na putu do Srebrenice, pa tako konkretno u Srebrenici, mogu položiti cveće na igralištu ispred osnovne škole, gde je u aprilu 1993. godine usled artiljerijskog napada Vojske RS ubijeno 74 Bošnjaka iz Srebrenice i Podrinja, a više od stotinu ranjeno”, napisao je Suljagić na društvenoj mreži Iks.

Dodao da je poštu srebreničkim bošnjačkim žrtvama mogu odati i ispred magacina Zemljoradničke zadruge u Kravici, gde su, kako je naveo, pripadnici Specijalne brigade policije MUP RS ubili više od 1.300 zarobljenih Bošnjaka, civila iz enklave Srebrenica.

“Ako su nestrpljivi i ne mogu čekati, onda mogu u Vlasenici skrenuti u Sušicu gde je više od 8.000 ljudi prošlo kroz logor pod nadzorom civilnih i vojnih vlasti RS”, napisao je Suljagić.

Prema njegovim rečima, ako predstavnici Vlade RS dolaze iz pravca Zvornika, onda predlaže da poštu srebreničkim žrtvama odaju u Pilici, u Domu kulture, gde je, 16. jula 1995. godine, “bacanjem bombi i vatrom iz automatskog oružja ubijeno oko 700 zarobljenih Bošnjaka civila iz enklave Srebrenica”.

Predsednik RS Milorad Dodik juče je najavio da će se sutra, na dan glasanja o Rezoluciji o Srebrenici, u Generalnoj skupštini UN, u Srebrenici održati sednica Vlade RS.

Najavio je da će tom prilikom u Bratuncu položiti venci i cveće srpskim žrtvama tokom rata u Bosni i Hercegovini (BiH), a zatražio je odobrenje od Memorijalnog centra Srebrenica za polaganje venaca srebreničkim žrtvama pokopanim u Memorijalnom centru u Potočarima.