понедељак, април 22, 2024

U Vijetnamu 100 narkomana pobeglo iz centra za detoksikaciju

Slične objave

Podeli

HANOJ, 26. februara 2024. (Beta-AFP) – Vijetnamske vlasti tragaju za oko 100 pacijenata koji su pobegli iz prenatrpanog javnog centra za lečenje narkomanije u delti Mekonga, preneli su danas tamošnji mediji.

Vijetnam ima više od 30.000 registrovanih narkomana koji se leče u javnim ustanovama, od kojih su neki po zakonu primorani da provedu do dve godine u zatvorenim odeljenjima.

Većina pritvorenih pacijenata teško doživi naglo odvikavanje od narkotika u tim centrima, a neki su smešteni u samice zbog kršenja pravila ponašanja. Posle tuče sa obezbeđenjem u subotu uveče, 191 zavisnik od droge pobegao je iz centra za lečenje narkomanije u gradu Sok Trang, preneli su mediji i policija.

Dodaje se da je jutros pronađeno njih 94, ali policija i porodice traže još oko 100 pacijenata. Vijetnam eksperimentiše sa više opcija za lečenje zavisnosti, ali centri za detoksikaciju ostaju najčešća opcija.

Vlada i javnost naširoko podržavaju centre kao održivu opciju lečenja, ali stručnjaci za bolesti zavisnosti kažu da to ne funkcioniše i da se pacijenti često vrate konzumiranju droge.

U 2018. godini, oko 200 narkomana pobeglo je iz centra za lečenje na jugu Vijetnama.