среда, мај 29, 2024

Reno predstavio nov električni model

Slične objave

Podeli

ŽENEVA, 26. februara 2024. (Beta-AFP) – Francuski proizvođač automobila Reno (Renault) je danas na godišnjem Salonu automobila u Ženevi predstavio svoj novi električni model R5, nostalgično sličan svom čuvenom pretku iz 1972. godine i njegovoj verziji “R5 Turbo” – francuskom reli-šampionu.

“R5 electrique” kupce treba da privuče dizajnom: vertikalnim zadnjim svetlima nalik na svetla iz 1970-ih, blistavim bojama, anatomskim sedištima, zadnjim spojlerom. A kao simbol električnog preokreta R5 nema ventilacionu masku na haubi, već je duž nje niz svetala  – indikatora punjenja baterija.

R5 je naslednik “Zoe” kao najmanji električni model Renoa i posle teških godina simbol je oživljavanja kompanije postignutog skupljim modelima tokom 2023. godine. Novi model stiže “u vreme kada će se desiti veliki pomak miliona Evropljana ka električnoj, povezanoj i održivoj mobilnosti”, ocenio je generalni direktor Renoa Luka de Meo u saopštenju.

Naveo je da se vodi “bitka da se ponovo nađe evropska industrija suočena s konkurencijom sa Istoka i Zapada. Time dokazujemo da je proizvodnja u Evropi, u Francuskoj – moguća!”, rekao je De Meo koji je predvodio preporod malog Fijata 500.

U okviru grupe Reno, Dačia Spring je zasad najjeftiniji električni automobil na tržištu, ali se proizvodi u Kini. Na gornejm kraju lestvice je električni Reno “Megan” čija prodaja ide slabije nego što se očekivalo.

R5 se pozicionira između ta dva kraja, ali u ekonomičnom i višenamenskom sektoru “kompaktnih” – malih vozila, a poseban izazov će mu biti budući električni Citroen C3.

R5 će koštati oko 25.000 evra. Najpre će na tržište stići skuplje verzije opremljene baterijama koje nude najveću autonomiju (oko 400 kilometara), a zatim ove godine i ostale verzije (300 kilometara autonomije).

Kraći od vozila Klio, R5 je ipak dovoljno prostran i nije pretežak za električni automobil jer ne prelazi 1.450 kilograma u najtežim verzijama. Njegove baterije će biti proizvedene u Francuskoj od 2025.

Prva ispoučena vozila će biti samo u “pop zelenoj” boji da bi se isticala na ulici.

“Sve je urađeno da to postane postmoderni, futuristički automobil, ni na koji način nostalgičan”, rekao je dizajner Renoa Žil Vidal (Gilles).

Reno bi narednih meseci trebalo da predstavi električnu verziju i svog još znamenitijeg modela – Renoa 4, međunarodnog hita iz 1960-ih godina.