понедељак, мај 27, 2024

U Iranu ubijeno najmanje 326 demonstranata

Slične objave

Podeli

TEHERAN, 12. novembra 2022. (Beta-AFP) – Najmanje 326 demonstranata je ubijeno u gušenju protesta koji potresajju Iran od septembra, saopštila je danas nevladina organizacija Iran Hjuman Rajts (Iran Human Rights) iz Osla.

Proteste je izazvala smrt Mahse Amini 16. septembra koju je tri dana ranije uhapšena zbog navodnog kršenja strogih pravila oblačenja za žene. Demonstracije zbog ogorčenosti izazvanog smrću mlade žene prerasle su u pokret usmeren protiv teokratije na vlasti u Iranu od Islamske revolucije 1979. godine.

“Najmanje 326 osoba, među kojima je 43 dece i 25 žena, ubile su snage bezbednosti tokom protesta širom zemlje”, navodi se u saopštenju IHR-a i dodaje da je to “minimum”.
IHR precizira, zapravo, da nije uzeo u obzir “veliki broj prijavljenih smrtnih slučajeva” koje još uvek proverava.

Poslednji bilans mrtvih ove nevladine organizacije bio je 304 pre nedelju dana. Direktor IHR-a Mahmod Amiri-Moghadam pozvao je međunarodnu zajednicu da djeluje na okončanju represije u Iranu.

“Uspostavljanje međunarodnog mehanizma istrage i odgovornosti od strane UN će olakšati proces pozivanja počinilaca na odgovornost u budućnosti i povećati cenu kontinuirane represije Islamske Republike”, rekao je on.

Prethodni tekst
Sledeći tekst