уторак, мај 28, 2024

U Beogradu obeležen Dan nezavisnosti Ukrajine

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 24. avgust 2022. (Beta) – Šetnjom od Pionirskog parka do Trga republike i formiranjem živog lanca pod nazivom “Slobodni svet” u Beogradu je danas obeležen Dan nezavisnosti Ukrajine.

Skupu su prisustvovali i ambasador Ukrajine Volodimir Tolkač i šef delegacije EU u Beogradu Emanuele Žiofre.

Okupljeni su nosili zastave Ukrajine, a Tolkač im se obratio na ukrajinskom i zahvalio što su došli.

“Danas je veoma važan dan, mnogo važniji nego prošle godine kada je obeleženo 30 godina nezavisnosti. Danas branimo zemlju od agresora i zato je (ovo) osetljiv i veliki praznik. Mislim da ćemo odbraniti zemlju i Ukrajina će sigurno biti deo EU kao i Srbija”, rekao je Tolkač novinarima u Pionirskom parku.

Ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač izrazio je danas, tokom proslave 31. Dana nezavisnosti Ukrajine, da će Srbija nakon formiranja nove vlade uvesti sankcije Rusiji.

“Zahvalni smo Srbiji na dostojanstvenom odnosu prema ukrajinskim raseljenim licima. zahvalni smo onim Srbima koji sakupljaju humanitarnu pomoć, dočekuju lepim rečima i pružaju moralnu podršku, nadamo se da će nakon formiranja nove vlade Srbija moći da napravi svoj konačan izbor da se pridruži sankcijama terorističkoj zemlji Ruskoj Federaciji, zato što (predsednik Rusije Vladimir) Putinova Rusija predstavlja pretnju za sve nas, uključujući Srbiju i njenu budućnost”, rekao je on na svečanom skupu u Endžio habu.

Danas se i u Beogradu obeležava Dan nezavisnosti Ukrajine, a Tolkač je naglasio da je Ukrajina mala zemlja, ali sa slavnom istorijom koja je uvek pružala “dostojan otpor agresoru i iznova se radjala”. “Ukrajina koja je kandidat za članstvo u EU ne brani samo sebe, Ukrajina brani slobodu celog evropskog kontinenta, naše zajedničke vrednosti i demokratske principe. Stoga su za mnoge u svetu, u Evropi i Srbiji simboli Ukrajine, naše zastave, postali simboli slobode, dostojanstva, nesalomivosti i hrabrosti”, rekao je ambasador Ukrajine.

Dodao je da je za šest meseci na Ukrajinu palo više od 3.500 raketa.
“Ukrajinski organi za sprovodjenje zakona pokrenuli su istragu o više od 28.500 ratnih zločina počinjenih od 24. februara u kojima se istražuje ubistvo 6.874 civila, uključujući 361 dete i ranjavanje 9.053 civila, uključujući 711 dece. U ove brojke koje svakodnevno rastu ne ulaze brojke sa okupiranih teritorija poput Marijupolja kojima zapravo nemamo pristup”, naglasio je on.