петак, април 12, 2024

Trivić: Režim je gurnuo RS u krizu

Slične objave

Podeli

BANJALUKA, 15. jula 2023. (Beta) – Predsednica Narodnog fronta (NF) Jelena Trivić izjavila je danas da je vlast Republike Srpske pitanje Ustavnog suda BiH iskoristila kao povod za eskalaciju krize u BiH, ocenivši da, kako god da se ta kriza okonča, na gubitku će biti Republika Srpska.

“To je igra u koju je režim gurnuo Republiku Srpsku i napravio je regionalnim problemom. Кako god se završila ova kriza Republika Srpska će biti na gubitku”, rekla je Trivić na konferenciji za novinare u Banjaluci. Ona je istakla da NF “neće biti deo igara režima u RS i dela međunarodne zajednice”, što su pokazali i poslanici te stranke u narodnoj skupštini, koji nisu podržali odluke i zakone koje je predložio vladajući Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u vezi sa odlukama Ustavnog suda BiH i visokog predstavnika.

Trivić je ocenila da predsednik RS Milorad Dodik “vodi pijačarsku politiku”, dodavši da je na tezgi trenutno Republika Srpska. “Jedna strana je Dodik, koji trguje za sebe, a na štetu Republike Srpske i njenog naroda, druga strana je deo međunarodne zajednice, koji su Dodiku progledali kroz prste na očiglednu krađu izbora, želeći da se to što pre završi i da BiH dobije nezaslužen kandidatski status”, kazala je ona.

Još je kazala da od vlasti RS “sada dolaze pomirljivi tonovi, da više ne pominju referendum, već na sve načine pokušavaju da se dogovore”, ocenivši da je “šteta za Republiku Srpsku već načinjena”. “Reč referendum zamenila je riječ deeskalacija. Već viđeno”, rekla je predsednica NF-a.

Poslanik NF-a u parlamentu RS Željko Dubravac najavio je da ta stranka neće podržati zakon o kriminalizaciji klevete u RS, o kome će se raspravljati na skupštinskom zasedanju 18. jula. Dodao je da će se tog dana poslanici DF-a pridružiti najavljenom protestu novinara i podržati zahteve novinarske zajednice.