петак, јул 19, 2024

Tramp: Biću diktator samo prvog dana

Slične objave

Podeli

VAŠINGTON/BEOGRAD, 7. decembra 2023. (Beta) – Bivši predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da će zloupotrebiti ovlašćenja i ponašati se kao diktator ako se vrati u Belu kuću, ali samo prvog dana mandata.

U razgovoru za Foks njuz, Tramp je odbio da isključi mogućnost da će zloupotrebiti položaj ako ponovo bude izabran za predsednika na izborima sledeće godine, nakon što je upitan o sve većim kritikama demokrata na njegov račun zbog retorike koju koristi.

Tramp, koji važi za favorita u trci za predsedničku nominaciju Republikanske stranke, upitan je “da li obećava Americi da nikada neće zloupotrebiti moć za odmazdu prema bilo kome, ni pod kojim okolnostima”, navodi Asošiejted pres.

“Osim prvog dana. Želim da zatvorim granicu i želim da bušim, bušim, bušim. Volim ovog tipa (novinara Foks njuza). On kaže: ‘Nećeš biti diktator, zar ne?’ Rekao sam: “Ne, ne, ne, samo prvog dana. Zatvaramo granicu i bušimo, bušimo, bušimo. Posle toga, nisam diktator”, kazao je Tramp.

Tramp, predsednik od 2017. do 2021. protiv koga su ove godine podignute četiri optužnice za krivična dela, tokom intervjua je govorio za rivale da su “gamad” i ponovio da će težiti odmazdi nad protivnicima jer je izložen “politički motivisanom krivičnom gonjenju”.

Trampova predizborna retorika i njegovi planovi za drugi predsednički mandat, koji uključuju otpuštanje velikog dela federalne birokratije i targetiranje rivala, izazivaju nespokoj kod demokrata.

Predsednik SAD Džozef Bajden, iz Demokratske stranke, upozorava da je Tramp “rešen da uništi američku demokratiju”. Bajden je ove nedelje izjavio da nije siguran da bi se kandidovao za drugi mandat da Tramp nije u trci, i dodao da “ne može da mu dozvoli da pobedi”.

Tramp, koji je između ostalog optužen za pokušaj poništavanja rezultata predsedničkih izbora 2020. godine, na kojima je izgubio od Bajdena, rekao je u subotu da je aktuelni šef države “stvarni razarač američke demokratije”. On je ponovio tvrdnju da četiri optužnice koje su podignute protiv njega pokazuju da Bajden “zloupotrebljava federalni pravosudni sistem” kako bi naštetio svom glavnom rivalu.

Tramp je obećao da će krivično goniti Bajdena ako pobedi na izborima u novembru 2024. godine.