уторак, мај 28, 2024

Tragedija u pustinji Južne Australije

Slične objave

Podeli

Nezapamćena tragedija pogodila je najpoznatije rudarsko mjesto u Južnoj Australiji Coober Pedy (Kopa Pid)i, u kojem su u razmaku od samo dva dana, 12. i 14. novembra umrli vrlo popularni stanovnici gradića od 1.800 ljudi, Goran i njegova majka Elizabeta Ilić. U gradiću u kojem decenijama Australci kopaju opal u nadi za srećom, familija Ilić živjela je i radila dugo godina, pa kako se gotovo svi mještani i lično poznaju, ovakva tragedija ih je “zaledila“ iako je u pustinjskom Coober Pedy-ju  temperatura među najvišima na svijetu.

Goran (34), pronađen je mrtav  12. novembra u kući, a njegova majka Elizabeta, probudila se dva dana kasnije žaleći se na bolove u prsima i iako joj je brzo pružena pomoć, preminula je na putu do bolnice.

Mediji u Australiji pišu o ovoj nezapamćenoj porodičnoj tragediji navodeći da je Elizabeti puklo srce za Goranom. Ovaj mladi čovjek bio je pristojan i svima dragi mladić koji je rado volontirao u mnogim zajedničkim poslovima, a posebno su i on i majka bili aktivni u humanitarnim akcijama u radu srpske zajednice i u lokalnoj crkvi Sv.Ilije, koja je velika turistička atrakcija Australije, jer je jedina crkva na petom kontinentu sagrađena zbog velikih vrućina, pod zemljom.

Goranovi prijatelji iz 850 km udaljene Adelaide, prikupljaju sredstva za ispraćaj njegove majke i njega i od traženih 20 hiljada AUS dolara, za nekoliko sati prikupljeno je 43.000. Još nije poznat tačan datum sahrane majke i sina, jer sudski vještaci istražuju uzroke smrti, ali nema sumnje da će njihov posljednji ispraćaj na groblje Manastira Elaine (Ilajn) kod Melbournea, biti mjesto okupljanja mnogih uglednih Australaca različitih etničkih zajednica.

Za Elizabetom i Goranom ostali su suprug i otac Dragan i sin i brat Zoran.

V. V.