недеља, мај 26, 2024

Svetsko prvenstvo u fudbalu: Brazil pobedio Srbiju

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 24. novembar 2022. – Nekad se drukčije izveštavalo sa fudbalskih terena. Po nekom obrascu išlo je najpre Stadion taj i taj, gledalaca toliko i toliko, vreme sunčano, sudije… “Teren travnat i pogodan za igru…”

Sada je mnogo drukčije. Reporter RTS iz Katara, dok je u kadru transparent “Obrenovac” u uvodu filosofira (“…ne algoritam nego instinkt ponovo…”).

Srbija je prvih 45 minuta protiv Brazila u Grupi G Svetskog prvenstva u Kataru odigrala bez golova.

Reprezentativci Srbije su u prvih 10 minuta imali duže loptu u posedu, Brazil se opredelio za formaciju 4-1-2-3 i igrači Srbije su odavali utisak da mogu ravnopravno da se nose sa svetskom fudbalskom velesilom. Laici bi rekli da ni karioke nisu bogzna šta, ali već u 13. minutu Neimar je pokušao iz kornera da savlada Vanju Milinkovića Savića.

Srbije je, ipak, videlo se to, igrala u grču i tek u 26. minutu Mitrović je pokušao, ali je u skoku bio “kratak”. U prvih pola sata igre Brazil je imao 43 odsto posed lopte, Srbija deset odsto manje. Reporter RTS je uporno isticao da “nemamo brzinu”. Dosta vremena potrošio je na kritiku Neimara. “Teatar od samog početka”, bio mu je komentar zbog toga što je brazilska vedeta poslednja izašla na teren, potom u nastavku “Neimar veže pertle!

Srbija je tek u 58. minutu izvela prvi korner. Dva minuta kasnije Neimar je povukao iz dubine, dodao do Vinicijusa, a ovaj ubacio sa leve strane pred gol V. Milinkovića Savića koji je loptu odbio pravo na nogu Ričarlisona i Brazil je poveo. Jedanaest minuta kasnije isti igrač je akrobatskim zaokretom i šutom povećao prednost Brazila.

SRBIJA: V. Milinković-Savić – Milenković, Veljković, Pavlović – Živković (Radonjić), Lukić (Lazović), Gudelj (Ilić), Mladenović (Vlahović) – S. Milinković-Savić, Tadić – Mitrović.

BRAZIL: Alison – Danilo, Markinjos, Tijago Silva, Aleks Sandro – Kazemiro, Paketa – Rafinja, Nejmar, Vinisijus Žunior – Rišarlison.

“Potpuno smo palu u drugom poluvremenu”, rekao je posle meča selektor Srbije Dragan Stojković. “Imali smo pad u fizičkom smislu i to me je šokiralo”, rekao je Stojković za RTS, ističuči problem sa Mitrovićem, Vlahovićem i Kostićem, uz opasku “da ih nisam poveo (“rekonvalescente”) bila bi revolucija u Srbiji!” Selektor je na kraju rekao da moli boga da se pomenuti igrači oporova u naredna četiri dana kada će Srbija da nastavi sa mečevima u grupnoj fazi. Slično je govorio u kapiten Dušan Tadić koji je (“Idemo dalje”!) – optimista.

D. B.