субота, јул 13, 2024

Teroristički napad u Sidneju

Slične objave

Podeli

SIDNEJ, 16. april 2024. – Samo tri dana poslije napada u prodajnom centru u Sidneju u kojem je napadač ubio šest ljudi, dogodio se novi napad u istom gradu, koji je policija okvalifikovala kao teroristički napad.

U prepunoj  Sirijskoj pravoslavnoj crkvi u predgrađu Wakeley, 15 godišnji dječak teško je povrijedio glavnog sidnejskoj paroha Mar Mari Emanuela, nanijevši mu nožem više uboda u predjelu prsnog koša.

Foto: V. V.

Sveštenik je hitno prebačen u bolnicu i ljekari se bore za njegov život. U gužvi koja je nastala poslije zločina, navodno su napadaču otkinuti prsti lijeve ruke, a jedan policajac i sveštenik Isac Royel, teže su povrijeđeni i nalaze se u sidnejskoj bolnici.

Glasnogovornik policije Karen Webb izjavio je da je policija spasila od linča 15 godišnjeg teroristu i da je akt napada na oca Emanuela teroristički akt protiv države Australije. Napadač je prilikom napada na predsjednika Sirijske pravoslavne zajednice u Sidneju, sveštenika Emanuela uzvikivao Allah Agbar, a dok ga je nekoliko ljudi savladalo i bacilo na pod, glasno se smijao. Odmah po ranjavanju sveštenika, preko 2.000 članova sirijske pravoslavne zajednice došlo je pred crkvu i izuzetnim naporima policije izbjegnuta je katastrofa.

U Australiji, podignute su mjere na najviši nivo zbog dva napada na javnim mjestima u samo tri dana.

V. V.