петак, јун 21, 2024

PSG: Firmi koja namešta tendere milioni iz budžeta

Slične objave

Podeli

NIŠ, 15. april 2024. – Koliko koštaju 15 tona bele, tona žute, 150 kg plave, crvene, zelene, sive i crne boje za obeležavanje puteva? Građani Niša znaju – 10,6 miliona dinara njihovih para.

“Iznos od 10,6 miliona dinara može da se potroši za razne korisne namene, ali ako pitate JKP Parking servis u Nišu, ta suma je dovoljna samo za kupovinu boja za obeležavanje puteva. I to ni manje ni više nego od beogradske firme „Tehnohemija“ koja ima naviku da namešta tendere“ , kaže Ivan Jovanović poverenik Pokreta slobodnih građana za Niš, i dodaje da je generalni direktor Tehnohemije ranije hapšen zbog nameštanja tendera upravo u Nišu.

Jovanović podseća da je direktor AD Tehnohemija, Dobrica Matković, krajem 2022. godine uhapšen zajedno sa još četiri osobe zbog sumnje za zloupotrebu u vezi sa nabavkom oko tekućeg održavanja i popravki u Nišu i da je ta krivična prijava odbačena, jer je Matković uplatio 200.000 dinara u humanitarne svrhe. I tom prilikom javna nabavka je funkcionisala po šablonu – Tehnohemija je podnosila ponudu skuplju od drugih firmi kako bi bila izabrana, što je i danas slučaj sa nabavkom boja za obeležavanje puta jer je firma koja je ponudila znatno nižu cenu odbijena jer „koverta nije stigla blagovremeno“.

„Ovi slučajevi se samo nižu, 2017. godine su u sklopu nabavke boja za obeležavanje ulica dva radnika javnog preduzeća predvideli su za izgradnju i one boje koje se po zakonu ne koriste i štelovali cene da bi posao pripao određenoj firmi i to je tada potvrđeno iz Višeg javnog tužilaštva“, kaže Jovanović.

Pokret slobodnih građana i njen poverenik za Niš, Ivan Jovanović, zahtevaju da se javna nabavka boja za obeležavanje puteva ispita i da se pokrenu krivične prijave protiv lica koja žele da zloupotrebe novac građana, kao i da se nameštenim javnim nabavkama i tenderima već jednom stane na put, navodi se u saopštenju PSG.

D. B.