недеља, мај 19, 2024

Kemal Pervanić: Otpor zaboravu

Slične objave

Podeli

U izdanju Udruženja za kulturu povezivanja MOST ART JUGOSLAVIJA (www.mostart.co.rs) izašla je knjiga Kemala Pervanića bivšeg zatočenika logora Omarska.

Kemal Pervanić (1968, Kevljani, BiH) preživio je ozloglašeni koncentracijski logor Omarska koji su u prvim danima rata u Bosni i Hercegovini uspostavile vlasti bosanskih Srba. Logor je nominalno bio ‘istražni centar’, a otkriven je 1992. godine što je dovelo do međunarodne političke konsternacije i osude.

Autor je svjedočanstva o strahotama logoraša u logorima na širem području Prijedora objavljenih u knjizi The Killing Days: My Journey Through the Bosnian War. Autor je filma Pretty Village, priče o oprostu, pomirenju i dometima ljudskosti.

Sasvim jednostavno, i uz sporadično čudan humor, Kemal opisuje užase dvaju logora u kojima je bio zatočen, kao i dvojbe s kojima se suočavao. Mnogi od njegovih mučitelja bivši su mu školski drugovi koji su ispunjeni iracionalnim strahovima i mržnjom.

Bruce Clark, The Economist

KNJIGA godine: dopustite mi da se klonim reklamnih slogana te da vam preporučim izvanrednu knjigu The Killing days autora Kemala Pervanića. Autor prepričava svoja logoraška iskustva iz Omarske 1992. g, iz jednog od nezamislivih logora smrti. Knjiga odmjerenog tona, promišljena, ali jednostavno činjenična i dirljiva.

Noel Malcolm, The Sunday Telegraph

D. B.