субота, април 20, 2024

Teodorović, Stojković i Čupić novi Ponoševi savetnici

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 2. marta 2022. (Beta) – Predsednički kandidat koalicije “Ujedinjena Srbija” Zdravko Ponoš izjavio je danas da će se u njegovom timu savetnika naći i akademik Dušan Teodorović, genetičar Miodrag Stojković i profesor Čedomir Čupić.

Ponoš, koji je ranije najavio da će u njegovom timu biti dr Dragan Delić, bivša ministarka Gordana Matković, reditelji Siniša Kovačević i Srđan Dragojević, rekao je za televiziju N1 da je time želeo da pokaže kako predsednik države “ne bi trebalo da ima pretenziju da bude pametniji od svih”, već da se savetuje sa ljudima koji o određenim oblastima znaju više od njega.

“Što se ostalog tiče, ja sam kao i ostali. Što se tiče zdravstva, ja sam kao i ostali – pacijent, što se tiče obrazovanja – ja sam đak ili otac đaka… I mislim da je dobro da se konsultujem sa onima koji mnogo bolje to znaju od mene”, kazao je Ponoš i istakao da zahvaljujući svom profesionalnom iskustvu nešto bolje od drugih poznaje oblasti bezbednosti i spoljnih poslova.

Ponoš je komentarisao i rat u Ukrajini, ocenjujući da bi Srbija trebalo da se pridruži deklaraciji koju će doneti Generalna skupština Ujedinjenih nacija. Ocenio je da je Srbija stavljena u nezgodan položaj, kao i da je “veoma delikatno, raznim iznudicama i lošom spoljnom politikom u poslednje vreme došla u energetsku zavisnost od Rusije”.

“Postoje, naravno i drugi razlozi zbog kojim moramo biti pažljiviji, a to je ta pozicija koju Rusija ima na temu Kosova u SB UN, ali s druge strane i ovo što se dešava u Ukrajini ipak oštećuje kredibilitet Rusije da nam pomaže, što ne znači da neće”, ocenio je Ponoš.

Istakao je da je Srbija već pod pritiskom raznih deklaracija, ali da ima moralno pravo da osudi sve ono što se smatra narušavanjem teritorijalnog integriteta i patnjama civilnog stanovništva, “na isti način kao što je to uradila 1999. godine”.

“Ono što se nama desilo 1999. godine ne može da zaslužuje podršku i aplauz, to mora da se kaže da nije u redu i da to mora da se zaustavi”, naveo je Ponoš. Ocenio je i da je Beograd sigurno primerenije mesto za pregovore ruske i ukrajinske strane nego Minsk i da bi trebalo da ponudi sve što može da taj sukob uđe u mirnu fazu.

Naglasio je i da Srbija “ne može slepo da sledi politiku uvodjenja sankcija, naročito zbog toga što je imala to iskustvo”.