понедељак, март 4, 2024

Tadić: Neophodno jedinstvo opozicije

Slične objave

Podeli

Sve što se dešava ovih dana u političkoj javnosti je tragično, jer deo opozicije koji nije želeo da od starta učestvuje u ovom procesu sada naprasno izlazi u javnost sa gotovo identičnim predlogom kao što je naš, rekao je Boris Tadić i zažalio zbog gubitka godinu dana za ovaj proces, kada očigledno imamo iste predloge za poboljšanje izbornih uslova

BEOGRAD 15. septembra 2021. – U prostorijama Građanskog demokratskog foruma danas je održana konferencija za medije povodom Predloga platforme foruma opozicije za pregovore pod pokroviteljstvom Evropske unije (EU) o uslovima za slobodne i poštene izbore, na kojoj su govorili Boris Tadić (SDS), Aris Movsesijan (NS), i Rade Veljanovski (GDF).

Boris Tadić je rekao da je povod održavanja ove konferencije predlog platforme za poboljšanje izbornih uslova u Srbiji koji je podržalo 13 stranaka opozicije a koji je dostavljen predstavnicima vlasti kao i evroparlamentarcima – posrednicima u ovim razgovorima. Kako je rekao radi se o grupi političkih stranaka koje su se ujedinile i okupile pre gotovo godinu dana oko zajedničkog cilja – kreiranja predloga za poboljšanje izbornih uslova iako nisu politički istomišljenici.

“Sve što se dešava ovih dana u političkoj javnosti je tragično, jer deo opozicije koji nije želeo da od starta učestvuje u ovom procesu sada naprasno izlazi u javnost sa gotovo identičnim predlogom kao što je naš”. Tadić smatra da je žalosno što Dragan Đilas i stranke okupljene oko njega tek sada predaju ‘svoj’ Predlog platforme i pita : “Zašto smo izgubili godinu dana na ovaj proces kada očigledno imamo iste predloge za poboljšanje izbornih uslova. Sada imamo paradoksalnu situaciju da umesto jedinstvenog predloga opozicije imamo dve skoro iste platforme predate na adresu evroparlamentaraca”.

Evroparlamentarci ne mogu da nameću rešenja

Bivši predsednik Srbije je dodao da je svestan da evroparlamentarci nemaju mogućnost nametanja predloga našoj vlasti, obzirom da oni nisu izvršno telo poput Evropskog Saveta i Evropske komisije. Takođe ističe da žali zbog nekorisne posete nemačke kancelarke Angele Merkel Srbiji, gde nije bilo niti jedne reči o izbornim uslovima u zemlji, uništavanju demokratskih institucija države, vladavini prava, dubokoj kriminalizaciji i podeljenosti društva u kom živimo, već nasuprot tome upućene su reči podrške režimu Aleksandra Vučića za doprinos u održavanju stabilnosti u regionu.

Tadić je zaključio da je potrebno da se opozicija složi makar oko osnovnih stvari kao što su izborni uslovi, kako bismo konačno pobedili korumpiran i potkupljen režim Aleksandra Vučića. On je još jednom pozvao predstavnike svih opozicionih političkih parija da se dogovore i podrže zajednički predlog za poboljšanje izbornih uslova bez obzira na političke razlike, ocenivši da je to komplikovan politički proces ali da nije nemoguć.

foto: portalforum

Aris Movsesijan iz Nove stranke je rekao da se iza ovih pregovora krije jedna važna stvar, odrađen je politički posao dogovora i kreiranja platformi za pregovore ali da je izostao odgovor predstavnika vlasti. “Mi smo dali predloge, evoparlamentarci su odgovorili a oni koji snose najveću odgovornost u ovom procesu se nisu udostojili ni da na predloge odgovore” rekao je Movsesijan. Kao i Tadić i on je pozvao ostale predtsvnike opozicije da se ujedine oko osnovnih pitanja, ocenivši da celokupna opozicija ima jednog protivnika a to je ovaj režim.

Movsesijan je istakao da opozicija to ne može sprovesti bez podrške nezavisnih medija, čija je uloga u ovom procesu ključna. “Građani nažalost ne znaju da smo mi ovaj predlog sačinili i stavili na sto pre šest meseci”, kazao je Movsesijan i zaključio da je bez saradnje sa profesionalnim medijima borba opozicije uzaldna i da neće biti moguće vratiti veru građanima u izborni proces.

GDF ne svojata autorstvo

Rade Veljanovski, potpredsednik GDF je razočaran jer nije primetio euforiju u januaru ove godine kada je i napisao tekst predloga platforme koju je podržao veliki broj opozicijonih stranaka, kao što se vidi danas kada je drugi deo opozicije izašao u javnost sa identičnim predlogom. “Mi ne ističemo autorstvo nad ovim dokumentom, naprotiv, mi žalimo za propuštenom šansom da celokupna opozicija nastupi jedinstveno pred vlašću i predstavnicima evroparlamentaraca”. On je mišljenja da je opozicija nepovratno izgubila barem šest meseci zajedničkog rada koji su nam bili neophodni, posebno zato što od momenta objavljivanja datuma izbora imamo pojačanu funkcionersku kampanju od strane Aleksandra Vučića, Ivice Dačića, Ane Brnabić i drugih.

Veljanovski ističe da su zahtevi koje predlaže ova opoziciona grupa stranaka realistični i pre svega u skladu sa postojećim zakonima republike Srbije, kao i da bi njihovim usvajanjem doveli ovu vlast u poziciju da mora da rezimira medijske zakone koji se primenjuju od 2014. godine, donešene u vreme njihovog mandata. On ističe da oni u ovom procesu ne učestvuju zbog ličnog ili stranačkog interesa već nteresa građana Srbije iako je svestan da nema mnogo izgleda da će se ovakvi dobronamerni predlozi uvažiti od strane vladajuće većine. Politički život se ne gasi posle ovih izbora, ovakak politički predlog je putokaz koji treba da služi svima posle njih, rekao je Veljanovski.

Na pitanje novinara šta očekuju od sastanka u petak, kada je zakazana druga runda pregovora o izbornim uslovima, govornici su saglasni da očekivanja nisu velika. Boris Tadić je rekao da od evroparlamentaraca očekuje da kreiraju svoj predlog, uvažavajući njihove sugestije, kao i insistiranje na obaveznom prisustvu misije OEBS-a tokom čitavog izbornog procesa ali i jasnih mera za bolju kontrolu izbora.

Movsesijan je konstovao da niko od novinara nije postavio ovo pitanje predstavnicima vlasti, i veruje da ni Dačić ni Vladimir Orlić nisu ni pročitali tekst predloga platformi i da ne znaju šta tamo piše, jer suštinski nemaju nameru da se na adekvatan način bave tim predlozima.

foto: portalforum.rs

Merkel podržala Vučića bez pokrića

Novinare je zanimalo i šta je bivši predsednik Srbije, Boris Tadić očekivao od posete Angele Merkel, na šta je rekao da nije imao očekivanja već je samo konstatovao da se nažalost nije oglasila po pitanju propadanja institucija, demokratije, vladavine prava i ozbiljne kriminalizacije društva. “Mada nemačke institucije odlično znaju sve to, znaju i da Vučić laže svakoga dana, Angela Merkel je, uprkos tome, rekla da veruje Vučiću, kazao je Tadić i izrazio nadu za bolji i objektivniji pristup buduće nemačke vlade prema dešavanjima u Srbiji”.

Na pitanje novinara profesoru Veljanovskom kako vidi najavu učešća Vuka Jeremića (NS) na lokalnim izborima u Negotinu, i kakav to utisak ostavlja biračima, Veljanovski je  takve najave ocenio “najblaže rečeno konfuznim”, obzirom na to da je Jeremić bio među najglasnijim zagovornicima kampanje bojkota izbora upravo zbog izbornih uslova koji se nisu ni najmanje promenili danas u odnosu na period bojkota, ističući da GDF smatra da na izbore treba izaći i da političke stranke u biti zbog toga i postoje.

Konferenciji u GDF su prisustvovali i predstavnici opozicionih stranaka koje su podržale ovaj predlog, Zoran Vuletić (GDF), Marko Bastać (KLIP), Vojislav Janković (Demokrate Srbije), Jasminko Hadžisalihović (Tolerancija Srbije) i Konstantin Samofalov (SDS).

MIlena Markov

 

1 KOMENTAR

  1. Šteta,šteta,šteta da GDF ne prepozna štetnost ulaska u bilo kakvu
    saradnju sa Tadićem. Suvišno je više ponavljati njegov trag u post Djindjićevoj eri i upravo zbog njegovog i činjenja i nečinjenja biće veliko minus svakoj opoziciji… Prateći sav do sadašnji rad GDFa, SIGURAN sam da će te se pokajati zbog ovog…

Comments are closed.