субота, јул 13, 2024

Tadić: Ćuruvija je ubijen dok je Vučić bio ministar

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 5. februara 2024. (Beta) – Predsednik Socilaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić saopštio je danas da je Slavko Ćuruvija ubijen u vreme mandata Aleksandra Vučića kao ministra informisanja, pod vlašću čiji je Vučić bio deo.

On je dodao da su zato “neumesne izjave premijerke Ane Brnabić da je Vučić jedini koji je nešto uradio da bi se osvetlilo ovo ubistvo”, a da oni koji “ništa nisu uradili” na rešavanju ovog slučaja “nemaju obraza” kad kritikuju suđenje pod ovom vlašću.

Tadić je istakao i da je Brnabić, gostujući u jutarnjem programu televizije Pink, iako je pred sobom sve vreme držala njegovu izjavu, namerno preskočila deo u kom kažem da je uložio ogromne napore u rešavanje ovog slučaja i učinio sve što je bilo u njegovoj nadležnosti.

“Brnabić je iznela niz pogrešnih interpretacija moje izjave u vezi sa skandaloznim suđenjem za ubistvo Slavka Ćuruvije. U slučaju Ane Brnabić teško je proceniti da li se radi samo o namernom izvrtanju mojih reči ili premijerka i sama veruje u svoje misaone vratolomije. Njenom besmislenom izlaganju svakako je pomogla atmosfera u kojoj nije bilo novinara da je usmeri nekim smislenim pitanjem, jer su na mestu novinara sedeli klimoglavi moderatori njenog monologa”, naglasio je Tadić u saopštenju.

On je podvukao da je Brnabić, za njega nepoznatim tokovima misli, došla do zaključka da je on rekao da nisu postojali pravni osnovi da optuženi budu i osuđeni i da to znači da ja zapravo podržavam oslobađajuću presudu.

“Ne bih se trudio da njoj pojašnjavam, ali imam obavezu da pojasnim javnosti koja je izložena ovakvim ispiranjima mozga. Dakle, rekao sam vrlo jasno da ova vlast, između ostalog, organizuje hapšenja i sudske procese u svrhu rasta popularnosti, a bez dovoljno dokaza da potencijalni počinioci krivičnih dela budu stvarno i osuđeni. Rezultat takvog urušavanja pravne države je da oni budu zapravo oslobođeni. Кao primer takvog manira u toj izjavi naveo sam hapšenje Miškovića. Rezultat tog hapšenja je vrtoglavi rast Vučićeve popularnosti, a Mišković je ne samo oslobođen, već je i dobio ogromnu odštetu koju su platili svi građani Srbije”, istakao je Tadić u saopštenju.

On je dodao da je, što se tiče suđenja za ubistvo Slavka Ćuruvije, jasno rekao a je proces od samog početka farsa, jer su u samoj optužnici učesnicima podeljene uloge tako da za ono za šta se terete ne mogu biti i osuđeni.

“Nejasno je šta tačno Ani Brnabić u tome nije jasno. Ako se suđenje pokreće uz medijsku pompu i gromoglasne aplauze, na osnovu optužnice postavljene tako da može voditi samo oslabađajućim presudama, šta je to drugo nego isključivo politički marketing? Međutim, rezultat tog marketinga je da su oni koji su zaista imali ulogu u tom ubistvu, sada oslobođeni. U vreme naše vlasti smo bili usmereni na istragu u kojoj bi bilo prikupljeno dovoljno dokaza na osnovu kojih bi odgovorni bili i osuđeni. Pod ovom vlašću, čiji predstavnici su bili na vlasti i u vreme kada je država ubila Ćuruviju, proces je bio usmeren na to da se kroz manipulaciju ulogama u ovom zločinu dođe do oslobađanja odgovornih”, zaključio je Tadić u saopštenju.