четвртак, април 18, 2024

Švedska preuzela predsedavanje EU: Zapadni Balkan među prioritetima

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 2. januara 2023. (Beta) – Švedska, koja je od 1. januara preuzela šestomesečno predsedavanje Savetom Evropske unije, vodiće se agendom “EU napred, za zeleniju, sigurniju i slobodniju Evropu“, izjavio je premijer Švedske Ulf Kristerson, a prenela švedska ambasada u Beogradu.

Neopravdani rat Rusije protiv Ukrajine, druge po veličini zemlje u Evropi, definisaće naše predsedavanje“, rekao je švedski premijer čijoj zemlji je ovo treće predsedavanje EU.

Švedski ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstorm rekao je da rat podseća na to da se “sloboda i demokratija ne smeju uzimati zdravo za gotovo”. “Rat gospodina (Vladimira) Putina je takođe rat protiv naših vrednosti, našeg sistema upravljanja i normi međunarodne saradnje. Njegov ishod će oblikovati budućnost Evrope,” rekao je švedski šef diplomatije.

Ambasadorka Švedske u Srbiji i Crnoj Gori Anika Ben David izjavila je da će ključna tema švedskog predsedavanja u oblasti spoljne i bezbednosne politike biti da doprinese ujedinjenoj, angažovanoj i bezbednoj EU – kojoj Zapadni Balkan i Srbija veoma pripadaju.

Ambasadorka Ben David je, govoreći o proširenju, rekla da je na samitu u Tirani, prvom ikada održanom van EU, poruka Unije bila jasnija nego ikada a to je da je ona čvrsto posvećena dobrodošlici zemljama Zapadnog Balkana u porodicu EU, navodi se u saopštenju.

“Čvrsto verujemo da bi zemlje van EU, koje žele da uđu, trebalo da imaju velike mogućnosti za to. Međutim, postoje podjednako jaki razlozi zašto bi oni koji se pridružuju trebalo da budu sposobni da ispune stroge kriterijume za članstvo. Biće potrebna posvećenost zemalja Zapadnog Balkana da pokažu da su spremne da se pridruže EU”, rekla je Ben David.

Dugogodišnja posvećenost Švedske evropskom putu zapadnog Balkana reflektuje se kroz razvojnu saradnju sa većinom zemalja u regionu. U Srbiji, Švedska je treći najveći donator i najveći donator u oblasti životne sredine.

“Sada je vreme da se ubrzaju reforme, usaglase politike i preduzmu nove odlučne mere za geostratešku orijentaciju Srbije i celog regiona”, rekla je ambasadorka Ben David.

Švedska je postavila četiri prioriteta za svoje predsedavanje, a to su pružanje bezbednosti građanima EU i jačanje uloge EU u svetu; ubrzavanje klimatske tranzicije za energiju bez fosila, zelena radna mesta i inovacije; jačanje konkurentnosti EU za poslove budućnosti: zaštita osnovnih vrednosti EU i zaustavljanje organizovanog kriminala i korupcije.

Prioriteti predsedavanja Švedske odražavaju stavove koje Švedska dugo zagovara unutar EU, navodi se u saopštenju i dodaje da oni takođe odgovaraju na aktuelne geopolitičke i ekonomske izazove sa kojima se Unija suočava.