субота, јул 13, 2024

Subvencije za MHE: Nikola Petrović više nije među glavnim igračima

Slične objave

Podeli

Dina Đorđević, Ivana Milosavljević 

Iako su prethodnih godina male hidroelektrane povezane sa Nikolom Petrovićem, kumom predsednika Srbije, dobijale milione evra od države za proizvedenu struju, prošle godine se to nije desilo. Od njih deset, na spisku isplata je ostala samo jedna.

Država već godinama subvencioniše proizvodnju struje iz obnovljivih izvora – malih hidroelektrana, vetroparkova, solarnih elektrana, elektrana na biogas i drugih.

Među onima koji su dobijali ovaj novac su bile i male hidroelektrane povezane sa Nikolom Petrovićem. Za deset godina njima je isplaćeno 23,4 miliona evra. Međutim, na osnovu izveštaja o isplatama za prošlu godinu, u ovom poslu ostala je samo jedna koja se povezuje sa njim – MHE Županj –  kojoj je isplaćeno nešto više od 520 hiljada evra.

Male hidroelektrane povezane sa Nikolom Petrovićem za koje su raskinuti ugovori su MHE Rekovići, MHE Tegošnica, MHE Livađe, MHE Gornje Gare 1 i 2, MHE Donje Gare 1, 2 i 3, MHE Jabukovik.

Za ostalih devet su raskinuti ugovori sa Elektroprivredom Srbije (EPS). Kako su za CINS rekli iz EPS-a, ugovori su raskinuti na inicijativu firmi u čijem su vlasništvu ove MHE.

Ugovori su raskinuti pre njihovog isteka. Ugovor im je davao tu mogućnost, objašnjavaju u EPS-u, a zbog raskida prodavci gube pravo da sa njima ponovo zaključe ugovor za iste elektrane.

Inače, cilj ovih subvencija je bio da se poveća udeo „čiste“ struje u ukupnoj proizvodnji, pa je država podsticala investitore da ulažu u obnovljive izvore energije. Ugovori su sklapani na 12 godina i garantovali su da će država otkupiti svu proizvedenu struju od njih.

Novac je dolazio od građana koji su kao posebnu stavku na računima za struju imali obnovljive izvore energije.

Kako je raspodeljen novac za struju iz obnovljivih izvora za 2023. čitajte OVDE.

Zbog čega su se odlučili da raskinu ugovor sa EPS-om, CINS nije uspeo da sazna od Petrovića koji se nije javljao na naše pozive, ali deo odgovora dobili smo od njegovog poslovnog partnera Dragana Klisure. Kako kaže, do raskida je došlo da se o njima više ne bi pisalo:

„Stalno je pisano `Nikola Petrović od države dobio pare`(…) Muka nam je od toga.“

Inače, Klisura je ranije u intervjuu za CINS rekao da on samo ima štetu što ga povezuju sa Petrovićem.

Centar za istraživačko nivinarstvo (CINS)