петак, јул 19, 2024

SafeJournalists mreža zabrinuta zbog kapmanje klevetanja Ola Džame

Slične objave

Podeli

SafeJournalists mreža izražava duboku zabrinutost i užasnutost zbog kontinuirane i intenzivirane kampanje klevetanja Ola Džame, istraživačke novinarke u Albaniji. 

Uprkos prethodnim pozivima na solidarnost i prestanak uznemiravanja, nedavni događaji otkrivaju eskalaciju prirode napada sa kojima se novinarks suočava.

Nakon što je njen članak o ugovoru o javno-privatnom partnerstvu za spalionicu otpada u Tirani objavljen na portalu Reporter.al u julu 2023. godine, novinarka je podvrgnuta kampanji klevete. Nedavni niz članaka na platformama poput DITA-e i Prapaskena.com, koji su pribegli ličnim napadima, rodno zasnovanim napadima, otkrivanju njene privatne adrese i napadima na članove njene porodice, ne samo da su za osudu već su i očigledan pokušaj da se novinarka  zastraši i ućutka.

Ovi napadi su posebno zabrinjavajući s obzirom na njihovo vreme, baš nakon Džamine odluke da traži pravnu odštetu protiv kleveta. Napadi na Olu Džamu ne samo da ugrožavaju njenu ličnu bezbednost i profesionalni integritet, već služe i da zastraše i ućutkaju druge žene u novinarstvu, dodatno ometajući rodnu ravnopravnost u medijskoj industriji.

SafeJournalists mreža izražava duboku zabrinutost zbog uznemirujućeg trenda medijskih kuća koje se bave kampanjama narušavanja reputacije kolega novinara, kao što se vidi u slučaju Ola Džame. Ovakvo ponašanje šteti ugledu pojedinaca u novinarskoj zajednici i značajno narušava poverenje javnosti u medije u celini.

SafeJournalists mreža solidariše se sa Olom Džamom i podržava njeno pravo da izveštava slobodno i bez zastrašivanja. Pozivamo medije uključene u kampanju protiv novinarke da odmah prekinu svoje neosnovane i štetne napade na Džamu i da se pridržavaju najviših standarda novinarskog integriteta i etike. Podstičemo sve zainteresovane strane da nam se pridruže u odbrani prava novinarki i promovisanju medijskog okruženja u kojem one mogu da rade bez straha od uznemiravanja ili diskriminacije.

Nastavićemo da pažljivo pratimo ovu situaciju, zalažući se za prava i bezbednost novinara. Podsećamo sve zainteresovane strane da je živa, slobodna štampa od suštinskog značaja za demokratiju, koja služi kao čuvar društva i kritički glas u pozivanju onih koji su na vlasti na odgovornost.

SafeJournalists mreža će informisati relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane.

Priština – Skoplje – Sarajevo – Zagreb – Beograd – Podgorica, 7.3.2024. (Udruženje novinara Kosova, Udruženje novinara Makedonije, Udruženje BH novinari, Hrvatsko novinarsko društvo, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Sindikat medija Crne Gore