уторак, март 5, 2024

Srpski predstavnici ne učestvuju u radu institucija BIH

Slične objave

Podeli

SARAJEVO, 27. jula 2021. – Posle jučerašnjeg sastanka predsednika parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske (RS) doneta je odluka da srpski predstavnici ne učestvuju u radu institucija Bosne i Hercegovine – Predsedništva BiH, parlamenta BiH i Saveta ministara, zbog odluke visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da nametne zakon o zabrani negiranja gencida. Zaključeno je da se srpski predstavnici neće povući iz institucija BiH, već da za sada neće učestvovati u njihovom radu, jer smatraju da za to nemaju uslove.

Zbog ove odluke je otkazana proširena sednica Kolegijuma Predstavničkog doma parlamenta BIH, saopštio je Predrag Kojović iz Naše stranke i novu sednicu najavio za početak septembra. Kojović je istakao da Ustav BiH predviđa ovakve situacije i sadrži čitav skup odredbi pod nazivom “obavezujuće učestvovanje” koje bi omogućilo održavanje sednice ukoliko je većina prisutna. Dodao je da je odluka Kolegija političkog, a ne poslovničkog karaktera „kako bi se dalo vreme da se prevaziđu krize koje su izazvale stranke iz RS“.

Predstavnički dom ima 42 člana, od kojih se dve trećine neposredno biraju s teritorije Federacije BiH, a jedna trećina s teritorije Republike Srpske. Kvorum čini većina svih članova izabranih u Predstavnički dom. U svom radu, Predstavnički dom rukovodi se Ustavom BiH, zakonima i Poslovnikom Predstavničkog doma.

M. M.