среда, јул 24, 2024

Vojna misija SAD u Iraku do kraja ove godine

Slične objave

Podeli

VAŠINGTON, 27. jula 2021. – Govoreći novinarima tokom sastanka sa iračkim premijerom Mustafom al-Kadimijem, aktuelni američki predsednik Dozef Bajden je rekao da je njegova administracija i dalje posvećena partnerstvu sa Irakom što je sve složenije jer u toj zemlji deluju i iračke milicije koje podržava Iran. Te milicije žele da svi američki vojnici odmah odu iz Iraka i povremeno napadaju njihove baze.

Pre nego što je Bajden stupio na dužnost, glavni fokus Sjedinenih američkih država (SAD) bio je pružanje pomoći iračkim snagama, a ne ratovanje u njihovo ime. On je rekao da će američka borbena misija u Iraku biti završena do kraja ove godine, mada nije precizirao da li planira da u međuvremenu smanji broj vojnika u Iraku, gde ih je sada oko 2.500.

Američke trupe su godinama imale pomoćne uloge u Iraku i Siriji, odakle je potekla grupa Islamska država koja je 2014. godine zauzela velike delove iračke teritorije, što je navelo SAD da tada vrate snage u Irak.

Bajden je rekao da će američka vojska nastaviti da pomaže Iraku u borbi protiv grupe Islamska država (ISIS). U zajedničkoj američko-iračkoj izjavi kaže se da će bezbednosni odnosi biti usredsređeni na obuku, savetovanje i razmenu obaveštajnih podataka

Al-Kadimi je zahvalio Sjedinjenim Državama zbog podrške, a za AP je prošlog vikenda rekao da “nema potrebe za bilo kakvim stranim borbenim snagama na iračkom tlu”.