петак, април 12, 2024

Stoltenberg pozvao na smanjenje tenzija, Vučić ga zamolio da osigura bezbednost Srbima

Slične objave

Podeli

BRISEL/BEOGRAD, 19. jula 2023. (Beta) – Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je večeras Beograd i Prištinu da se uzdrže od poteza koji mogu da dovedu do eskalacije i da se posvete dijalogu, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić ga je zamolio da Kfor osigura bezbednost i Srbima na Kosovu.

Uoči sastanka sa Vučićem u Briselu, koji je predsednik Srbije zatražio zbog situacije na Kosovu, Stoltenberg je rekao da je “važno da se napetosti smanje”.”Nastavićemo da održavamo mir u skladu sa našim mandatom, na nepristrasan način. Pozivamo obe strane da smanje tenzije i da se uzdrže od poteza i retorike koji mogu da izazovu eskalaciju. Verujemo da je jedini put napred dijalog pod okriljem EU koji NATO snažno podržava”, kazao je Stoltenberg.

Naveo je da je Srbija “dugotrajni partner” NATO-a i dodao da se alijansa nada da će se Beograd uključiti u dijalog “na konstruktivni način”. Stoltenberg je rekao da su trupe Kfora u maju napadnute na severu Kosova i da su tri vojnika ozbiljno povređena, navodeći da je to “neprihvatljivo”.

Vučić je zahvalio Stoltenbergu “na spremnosti da sasluša srpsku stranu” i naveo da je “veoma zabrinut dešavanjima na celom Kosovu i Metohiji, a ne samo na severu”. “Neću to da koristim da okrivljujem drugu stranu, ovo postaje sve važnije bezbednosno, a ne samo političko pitanje. Povdom nedavnih incidenata na severu, mi verujemo da je sve što se desilo izazvano neodgovornim pristupom prištinskih vlasti”, kazao je Vučić.