петак, мај 24, 2024

Stefanović: Srbija ne samo da neće nego i ne može da prizna nezavisnost Kosova

Slične objave

Podeli

Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde Borko Stefanović izjavio je da je spominjanje međusobnog priznanja Srbije i Kosova u izveštaju Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta, kao uslov za ulazak Srbije u Evropsku uniju, jako iznenađujuće jer „nije normalno tražiti od Srbije da podržava rasparčavanje sopstvene zemlje“.

„Priznanje nezavisnosti Kosova u formalnom smislu kao akt priznanja ne postoji kao deo pregovaračkog okvira koji se nalazi pred Srbijom“, rekao je Stefanović za TV Insajder i dodao da misli da će tako ostati dok se ne promeni način odlučivanja u EU i činjenica da još pet država nije priznalo nezavisnost Kosova.

Prema njegovim rečima, Srbija ne samo da neće, nego i ne može da prizna nezavisnost Kosova jer bi to bilo poništavanje Srbije kao suverene države. „Mi moramo rešiti problem sa Prištinom zbog promirenja sa Albancima, zbog otkrivanja naših nestalih, zbog zaustavljanja napada na Srbe, zbog razotkrivanja zločina, zbog normalnog života, i uostalom zbog toga što je naš nacionalni interes da imamo sigurnu prosperitetnu Srbiju koja je u EU“, rekao je Stefanović.

Upitan za stav jednog broja građana Srbije, pa i jednog akademika, da Kosovo odavno nije deo Srbije ali da to niko ne sme da kaže, Stefanović je rekao da prosta amputacija u ovom slučaju nije lek. „Postoji jedna za poštovanje značajna, glasna manjina u okviru građanskog pola društva koja to propoveda već godinama“, rekao je Stefanović i dodao da ih ne krivi i da poštuje njihovo mišljenje. (Fonet)