петак, април 12, 2024

Stano: Nužni hitni koraci za smanjivanje zategnutosti na Kosovu i povratak dijalogu

Slične objave

Podeli

BRISEL, 17. avgusta 2023. (Beta) – Evropska unija (EU) smatra da su posle najave smanjivanja broja specijalnih policajaca na severu Kosova, dalji koraci nužni za popuštanje zategnutosti da bi EU razmotrila povlačenje kaznenih mera protiv vlasti u Prištini.

“To znači da vanredni izbori na severu Kosova moraju što pre da se održe, da na njima učestvuju kosovski Srbi i da se nastavi istinski dijalog Prištine i Beograda i rešavanje jednog po jednog pitanja, a najvažnije je primena aneksa Ohridskog sporazuma”, izjavio je danas u Briselu portparol u Evropskoj komisiji (EK) Peter Stano.

On je naveo da rokovi za smirivanje prilika i rezultati u dijalogu zavise od “sposobnosti Prištine i Beograda da ispune nužne zahteve, merila, obećanja”. Stano je tako odgovorio na pitanje novinara da li EU očekuje neke hitne, opipljive rezultate u sređivanju odnosa Prištine i Beograda do kraja godine, imajući u vidu da se iduće održavaju izbori za Evropski parlament i druge važne događaje.

Na pitanja da li će EK povući sankcije Prištini, ako tamošnje vlasti najave sazivanje novih izbora u opštinama na severu Kosova, Stano je naglasio da su EU i njeni međunarodni partneri u više navrata vrlo jasno predočili da sankcije prema Prištini mogu biti povučene ako kosovske vlasti krenu u smanjivanje zategnutosti. To znači, podvukao je, da odmah povuku specijalne policijske snage iz i oko opština na severu Kosova, a da gradonačelnici moraju obavljati dužnosti izvan opštinskih prostorija.

EU je ocenila povoljno prve korake Prištine, dodao je Stano, a to je najava povlačenja 25 odsto specijalnih policajaca iz i oko opštinskih zgrada na severu Kosova.