среда, фебруар 21, 2024

Stanić: Dodik radi protiv Republike Srpske

Slične objave

Podeli

BANJALUKA, 6. septembra 2021. (Beta) – Šef poslaničkog kluba Srpske demokratske stranke (SDS) u Narodnoj skupštini Republike Srpske Miladin Stanić izjavio je danas da ta stranka ima pouzdane informacije da se Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u punom kapacitetu uskoro vraća u Sarajevo, u vlast na državnom nivou.

đ”Takodje imamo pouzdane informacije da SNSD i njihov vođa Milorad Dodik sarađuju sa strancima i da su spremni napraviti ustupke svih vrsta uključujući i nestanak Republike Srpske”, kazao je Stanić, saopštila je SDS. Prema njegovim rečima, SNSD je svojim delima pokazao da jedno pričaju u javnosti, a da drugo rade i da nije pouzdan partner za bilo kakav dogovor.

“Iskustveno, kada posmatramo zašto je Dodik potpisao Akcioni plan za ulazak u NATO (MAP), zašto svi prethodni zaključci Narodne skupštine RS oko referenduma i Ustavnog suda nisu provedeni, mnoge stvari postaju jasne”, ocenio je Stanić.

On kaže da su neki analitičari i članovi njegove stranke bili u pravu kada su govorili da sa SNSD ne treba praviti bilo kakav dogovor, “zato što se oni dogovaraju sa strancima i sa liderom SDA Bakirom Izetbegovićem”. Narodna skupština RS odlučila je da zbog nametnutog zakona o zabrani negiranja genocida srpski predstavnici ne učestvuju u radu institucija BiH, pre svega, Predsjedništva, Savjeta ministara i parlamenta BiH.

Stanić dalje navodi da je jasno da SNSD zbog novca i vrlo loše ekonomske situacije u RS mora ući u vlast i da će sve ono što su govorili “pasti u vodu”, ali je upitao kako neko može sebi uzeti za pravo da bez ikakvog institucionalnog dogovora izjavi da su spremni na korekciju ili pregovaranje oko Dejtonskog sporazuma.

“Govoriti o njegovoj izmjeni, u trenutku kada iza RS nemamo nijednog ozbiljnog svjetskog partnera i nuditi da o BiH odlučuju Redžep Tajip Erdogan i Bakir Izetbeović je izuzetno opasno”, ocenio je on i upozorio da to može biti pogubno za RS i da u takvim razgovorima i sa takvim ovlaštenjima koje nudi SNSD, Republika Srpska može da izgubi sve. “Sva Dodikova priča je manifestno i latentno na štetu Republike Srpske. On i njegovi sledbenici nisu njena budućnost i što više oni budu na vlasti to će biti manje Republike Srpske”, rekao je Stanić.