петак, јул 12, 2024

SRS predlaže ukidanje autonomije Vojvodine

Slične objave

Podeli

NOVI SAD, 24. novembra 2023. (Beta) –  Odlukom Velikog narodnog zbora u Rumi 24. novembra 1918. a dan kasnije i Velike narodne skupštine u Novom Sadu o prisajedinjenju Kraljevini Srbiji, konačno je i trajno stavljena tačka na priču o autonomiji Vojvodine, izjavio je danas prvi na listi Srpske radikalne stranke (SRS) za pokrajinske izbore Đurađ Jakšić, precizirajući da ta stranka zahteva potpuno ukidanje vojvođanske autonomije.

On ocenio da ne postoji značajniji i dragoceniji datum u istoriji Rume i čitavog Srema od 24. novembra 1918. “kada je u kući radikala Žarka Miladinovića, 700 delegata iz čitavog Srema donelo istorijsku odluku o prisajedinjenju Srema matičnoj državi Kraljevini Srbiji”.

“Zahvaljujući čvrstom i nepokolebljivom stavu radikala da se ide na prisajedinjenje sa Srbijom, izbegnuta je velika tragedija koja bi definitivno zadesila srpski narod na ovim prostorima u 20. veku”, rekao je Jakšić agenciji Beta posle polaganja venaca na spomenik Žarku Miladinoviću u Rumi.

Jakšić je ponovio da se radikali zalažu za ukidanje Autonomne pokrajine Vojvodine kao “komunističke tvorevine” i dodao da bi 24. i 25. novembar trebalo da budu proglašeni za praznik – Dani prisajedinjenja – koji bi se obeležavali u čitavoj Srbiji.

“Od osnivanja do danas, zalažemo se za unitarnu srpsku državu u kojoj postoji jedna skupština, jedna vlada i jedan predsednik, bez automnih pokrajina”, naveo je Jakšić.

Dodao je da jedino SRS samostalno nastupa na pokrajinskim i parlamentarnim izborima, te da u Rumi i čitavom Sremu očekuju veliku podršku građana.

“Očekujemo dobar izborni rezultat, povratak parlmentarnog statusa u Narodnoj skupštini. Iskren da budem, lično očekujem dvostruko veći broj glasova i dvostruko veći broj mandata u Skupštini Vojvodine”, naveo je Jakšić.

Zamenik predsednika SRS Aleksandar Šešelj (sin predsednika stranke Vojislava Šešelja) kazao je da ta stranka “nikada neće dozvoliti formiranje vojvođanskog identiteta ni bilo kakvih atributa državnosti na teritoriji Vojvodine”.

“To je komunistička tvorevina koja ima samo jedan cilj, da bude klica separatizma u srpskom nacionalnom tkivu, na kojem bi se jednom, ukoliko srpski neprijatelji tako odluče, formirala nekakva nova država, nekakva nova nacija”, rekao je zamenik predsednika SRS.