петак, јул 12, 2024

Preminuo Ratko Božović

Slične objave

Podeli

Sociolog i kulturolog Ratko Božović preminuo je u 89. godini života.

Božović je rođen 1934. godine u Banjaluci, završio je Gimnaziju u Nikšiću, a potom i Filozofski fakultet 1959, navodi se u zvaničnoj biografiji na sajtu Univerziteta Crne Gore. Magistrirao je 1967, a doktorirao 1971. godine, a uža specijalizacija bile su mu teorija i sociologija kulture, sociologija slobodnog vremena i sociologija umetnosti.

Držao je predavanja na redovnim i postdiplomskim studijama, a bio je i rukovodilac smera Sociologija kulture i kulturna politika na postdiplomskim studijama Fakulteta političkih nauka, gde je predavao Fenomene modernog sveta.

Bio je profesor na Fakultetu dramskih, Fakultetu likovnih umetnosti i Filološkom fakultetu u Beogradu i na postdiplomskim studijama Arhitektonskog.

Takođe, predavao je i na Fakultetu političkih nauka i Fakultetu vizuelnih umetnosti u Podgorici, a deset godina radio je kao predavač na Filozofskom fakultetu u Nikšiću. Pored profesorske karijere, radio je i kao jugoslovenski dopisnik francuskog časopisa za svetsku politiku „Nova demokratija“ i urednik edicije „Kultura i društvo“ i nikšićke biblioteke „Poenta“.

Kao student, boravio je u Parizu, a kasnije i u Njujorku. Autor je oko 300 naučnih, 150 stručnih radova i 15 naučnih projekata.

(Izvor: nov.rs)