четвртак, јул 25, 2024

CRTA: Vučić okupira skoro polovinu vremena u informativno-političkim sadržajima najuticajnijih medija

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 23. novembra 2023. (Beta) – Posmatračka misija CRTA ocenila je danas da je prve tri nedelje kampanje obeležila neravnopranost izbornih učesnika, odnosno izrazita prednost koju su partije na vlasti ostvarile zloupotrebom institucija brišući granicu između draže i partije.

Šef posmatračke misije CRTA Raša Nedeljkov istakao je, na predstavljanju nalaza, da princip nekažnjivosti, koji je uspostavljen u prethodnim izbornim ciklusima, vodi ka kršenju zakona i većem popuštanju mehanizama kontrole i kod ovih izbora.

On je ukazao na navode u javnosti o falsifikovanju potpisa podrške pojedinim listama, kao i o organizovanim migracijama birača, pri čemu sumnje o manipulacima jačaju jer institucije države ne daju jasne i potpune informacije o ovim pitanjima.

Raša Nedeljkov (Foto: portalforum.rs)

“U prvih dvadest dana kampanje, zabeležili smo na terenu oko 50 događaja koje karakterišemo kao zloupotrebu javnih resursa, u čak 12 gradova smo zabeležili ozbiljne navode o pritiscima usmerenim prvenstveno na zaposlene u javnom sektoru”, rekao je Nedeljkov.

Kako je precizirao, u prethodnih mesec dana ova posmatračka misija zabeležila je čak 450 poseta najviših državnih funkcionera lokalnim zajednicama u nekom vidu kampanje, pre svega tamo gde su raspisani lokalni izbori.

“Pojavljivanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića preplavljuju javnu sferu, stvarajući utisak da su u toku predsednički, a ne parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbor”, rekao je Nedeljkovi i dodao: “Kao glavno lice i glavna tema kampanje Srpske napredne stranke (SNS) predsednik Vučić okupira skoro polovinu vremena i prostora u informativno-političkim sadržajima najuticajnijih medija”.

Nedeljkov je ocenio i da je izveštavanje televizija s nacionalnom pokrivenošću obeleženo “pristrasnošću u korist vladajućih stranaka, ostrašćenošću i manipulisanjem informacijama”. Programska podela na redovne informativne sadržaje, u kojima dominiraju predstavnici vlasti, i izdvojene izborne blokove, u kojima se pojavljuju i drugi učesnici izbora, stvara privid pluralizma u medijima.

Zapaljiva retorika dolazi i iz vladajućeg i iz opozicionog tabora, ali posebno zabrinjava činjenica da najviši državni organi učestvuju u uznemiravanju građana nagoveštajima nasilja, uz odsustvo reakcija i aktivnosti nezavisnih kontrolnih tela”, izjavio je Nedeljkov.

Njegov zamenik Tamara Branković je navela da se država, u odnosu na ranije izbore, na mnogo direktniji način učestvuje u kampanji. “Aktivnosti liste koju predvodi vladajuća stranka teško se razlikuju od aktivnosti vlasti pa dolazi do stvaranja utiska u javnosti da se zapravo radi o jednom entitetu. Deluje da u izbornoj utakmici učestvuje država Srbija, koja se u narativu izjednačava sa Vučićem, i da se ona takmiči sa opozicijom”, ocenila je Branković.

Takođe je rekla da se vidi na terenu da državni funkcioneri sprovede “turneje” po Srbiji i to najviše tamo gde su raspisani lokalni izbori, ali i pre toga, kao i da to čine više nego u ranijim izborima. “Funkcineri u okviru zvaničnih obilazaka u svom državnom kapacitetu koriste priliku da u istom danu nastupe kao stranački jer posećuju njihove odbore”, rekla je Branković.