понедељак, јул 22, 2024

SPC odlikuje samo one koji su bliski vlasti i svoje finansijere

Slične objave

Podeli

Sagovornici Danasa nakon što je patrijarh Porfirije dodelio Orden Svetog Save Miloradu Vučeliću, glavnom i odgovornom uredniku Večernjih novosti i predsedniku FK Partizan

Autor: Jelena Diković

Aleksandar Vučić, Milorad Dodik, Siniša Mali, Bratislav Gašić, Dragan Marković Palma, samo su neki od dobitika Ordena Svetog Save koje uručuje Srpska pravoslavna crkva.

Poslednji u ovom nizu “dobitnika” je glavni i odgovorni urednik Večernjih novosti i predsednik FK Partizana Milorad Vučelić.

Patrijarh Porfirije uručio je u Patrijaršiji u Beogradu orden Svetog Save drugog reda Vučeliću “za višegodišnju uspešnu saradnju, novinarski profesionalizam i afirmaciju hrišćanskih vrednosti i vrlina“.

Sagovornici Danasa Zoran Vuletić, predsednik Građanskog demokratskog foruma i novinar Nedim Sejdinović smatraju da SPC ordene dodeljuje isključivo onima koji su bliski aktuelnoj vlasti, kao i svojim finansijerima.

Orden Svetog Save ustanovljen je u tri stepena, a dodeljuje se odlukom Svetog arhijerejskog sabora ili Svetog arhijerejskog sinoda.

Vučiću je orden prvog stepena dodelio pokojni patrijarh Irinej zbog, kako je tada rečeno, ljubavi prema crkvi, angažovanju na očuvanju jedinstva srpskog naroda i neumornu borbu za celovitost Srbije i očuvanje KiM u njenim granicama.

Ono što je interesantno za Vučića i orden je to što dodeli nije prisustvovala većina spskih arhijera.

Inače, ovo odlikovanje primio je i sam Irinej.

Dodik je, osim što je nosilac ovog najvišeg proznanja SPC, dobitnik i Ordena svetog Simeona Mirotočivog.

Palma je svojevremeno od patrijarha Irineja odlikovan ovim ordenom prvog stepena u crkvi Svetog Jovana Krstitelja u Končarevu kod Jagodine čiji je ktitor.

I državna kompanija “Telekom” je dobila Orden Svetog Save prvog stepena za “kontinuirano učešće u aktivnostima SPC”, kao Arno Gujon, osnivač humanitarne organizacije “Solidarnost za Kosovo”.

On je orden dobio, između ostalog, za “svesrdno zalaganje u prikupljanju i pružanju pomoći za crkvu i stradalni narod na KiM”.

I vladina Kancelarija za KiM je nocilac ovog priznanja.

Ordenom Svetog Save prvog stepena odlikovani su i predsednik RusijeVladimir Putin, predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev, predsedik Belorusije Aleksandar Lukašenko.

Odlikovan je i teniser Novak Đoković, reditelj Emir Kusturica, psihijatar Vladeta Jerotić, pravoslavni patrijarsi, poput pokojnog patrijarha Pavla, ali i manastir Krušedol.

Orden Svetog Save u drugom i trećem stepenu dobili su, između ostalih, pokojna profesrka Smilja Avramov, košarkaši Valde Divac i Dejan Bodiroga.

Vuletić: Crkva odlikuje najvernije ideologe velike Sbije

Zoran Vuletić, predsednik Građanskog demokratskog foruma, ukazuje za Danas da postoje ključna dva kriterijuma za dodeljivanje ordena od strane SPC.
“Srpska pravoslavna crkva odlikuje samo one koji su bliski vlasti i svoje finansijere. “Srpska pravoslavna crkva odlikuje samo one koji su bliski vlasti i svoje finansijere

Ordenje crkva dodeljuje najvernijim ideolozima i realizatorima nacionalističke ideje velike Srbije: Zoran Vuletić (foto: portalforum.rs)

– Prvi je da najviše ordenje crkva dodeljuje najvernijim ideolozima i realizatorima nacionalističke ideje velike Srbije, sadašnjeg Vučićevog “srpskog sveta”. Zbog toga su crkvena odlikovanja dobili Vučić, Dodik, Radovan Karadžić, propagator Vučićević i logično je u tom društvu mesto i najbestijalnijem ratnom huškaču iz 1990-ih, Miloradu Vučeliću – ističe Vuletić.

Prema njegovim rečima, drugi kriterijum koji je crkva primenjivala u dodeli priznanja i najviših odlikovanja je finansijski.

“Svako ko je bio spreman da plati, nezavisno od porekla novca, dobio je crkveni orden, odnosno, svojevrsnu oproštajnicu za kriminalna dela. Tako su nosioci SPC ordenja i braća Karić, Miroslav Mišković, Siniša Mali, pa čak i braća Šarić, koji su posredno stajali iza firmi od kojih je crkva uzimala novac. I po ovom drugom, kriminogeno-finansijskom kriterijumu Milorad Vučelić je logičan izbor. U i oko SNS-a je najviše ljudi koji ispunjavaju oba kriterijuma, pa se stiče utisak da ih je najviše među nagrađenima” – ukazuje Vuletić.

Naš sagovornik smatra da ako je neko imao iluzije i naivno verovao u humanije lice crkve sa novim poglavarom Porfirijem, vreme je da izgubi te iluzije.

Vučićev patrijarh je samo lukaviji, a ništa suštinski drugačiji od svog prethodnika. Kako drugačije tumačiti njegovo obrazloženje da se Vučeliću orden dodeljuje za “novinarski profesionalizam” i “afirmaciju hrišćanskih vrednosti i vrlina”. Pred ovakvim obrazloženjem častan čovek može samo da pocrveni od stida – zaključuje Vuletić.

Sejdinović: SPC počiva na ekstremnom nacionalizmu

Novinar Nedim Sejdinović, ističe za naš list da se SPC odavno se odrekla brojnih hrišćanskih načela i nekih božijih zapovesti, te počiva na ekstremnom nacionalizmu, etnofiletizmu i srebroljublju. “Srpska pravoslavna crkva odlikuje samo one koji su bliski vlasti i svoje finansijere.

Nedim Sejdinović

– To je možda teška ocena, ali je u potpunosti tačna. Kao što su pojedini crkveni velikodostojnici tokom devedesetih blagosiljali ratne zločince, sada one koji su huškali na zločine i zverstva – darivaju ordenima. Da ima pravde, Vučelić bi svakako morao sesti na klupu za optužene zbog ratnog huškanja, u najmanju ruku je morao da bude lustriran, a veličina naše tragedije se ogleda u činjenici da je on nekakav uglednik u ovoj našoj nesrećnoj državi i da čak dobija crkvene ordene – naglašava Sejdinović.

Kako dodaje, SPC očigledno nagrađuje samo one koji su bliski vlasti ili one koji je darivaju novcem. “Praktično se crkveno priznanje može kupiti, a to mnogi i čine, što i nije nešto neobično u zemlji u kojoj je sve na prodaju. Umesto da se bavi humanitarnim radom i širi čovekoljublje, crkva nagrađuje mržnju i zlo – naglašava Sejdinović.

Od Šešelja do Vučićevića

Srpska pravoslavna crkva odlikovala je Vojislava Šešelja, osuđenog ratnog zločinca i lidera radikala, vlasnika prorežimskog tabloida Informer Dragana J. Vučićevića, nekadašnjeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića, bivšeg načelnika Generalštaba Ljubišu Dikovića, aktuelnog predsednika parlamenta Ivicu Dačića, direktora „Srbijagasa“ Dušana Bajatovića, ministarku rudarstva i energetike Zoranu Mihajlović…

PSG: Čišćenje Vučelićeve biografije

Pokret slobodnih građana smatra da je SPC pogrešila kada je Miloradu Vučeliću dodelila orden Svetog Save drugog stepena i da je takvim činom pokušala da izvrši čišćenje biografije jednog od najglasnijih zastupnika politike Slobodana Miloševića.
“Višedecenijski javni rad Vučelića obeležen je ratnim huškanjem, opravdavanjem najgorih zločina, vođenjem kampanja za rehabilitaciju ratnih zločinaca, tabloidnim novinarstvom… U poslednjih godinu dana neposredno je povezan i sa kriminalnom grupom Veljka Belivuka koja je na stadionu FK Partizan, čiji je Vučelić direktor, imala svoju prostoriju za mučenje svojih žrtava. Pokret slobodnih građana ne vidi koje su to moralne vrline i kakav novinarski profesionalizam istakle Vučelića kako bi on bio odlikovan ovim visokim odlikovanjem SPC“, navodi se u saopštenju PSG.