петак, април 12, 2024

Šmit najavio formiranje registra ratnih zločinaca u BiH

Slične objave

Podeli

SARAJEVO, 20. septembra 2023. (Beta) – Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit objavio je danas odluku kojom je omogućio Memorijalnom centru u Srebrenici osnivanje odeljenja za istraživanje genocida i najavio da će najverovatnije do kraja godine nametnuti odluku koja se odnosi na evidentiranje osuđenih za ratne zločine.

“Doći će do proširenja Memorijalnog centra, sa institutom za istraživanje i edukaciju. Imaćemo domaći i međunarodni tim eksperata koji će se baviti pitanjima genocida”, kazao je Šmit na konferenciji za novinare u Srebrenici.

Šmit je takođe objavio da je upotrebio “bonska ovlašćenja” i doneo izmene i dopune Zakona o memorijalnom centru Srebrenica-Potočari, prenosi Radio Slobodna Evropa. Naveo je da u “otvorenoj fioci” ima pripremljen i set odluka koji se odnosi na osuđene za ratne zločine, i da će ih doneti do kraja godine, ako to prethodno ne učine vlasti BiH.

“To uključuje unošenje u krivične evidencije podataka o osuđenima za genocid i ratne zločine pred međunarodnim sudovima. Ne može da se toleriše činjenica da takvi ljudi nisu upisani u evidencije i da sve prođe kao da se ništa nije dogodilo”, kazao je Šmit.

BiH trenutno nema registar, odnosno evidenciju o osobama koje su pred Haškim tribunalom osuđene za ratne zločine. Šmit je danas najavio da će doneti i odluku o zabrani izbora i imenovanja osuđenih za ratne zločine na javne fuknkcije, kao i odluku kojom im se zabranjuje dodeljivane nagrade.

“Daću sve od sebe da se te stvari primene u 2023. godini”, kazao je Šmit, navodeći da je jedan od zadataka i unapređenje obuke tužilaca za procesuiranje odgovornih za negiranje genocida.

Naveo je da je cilj očuvanje sećanja na žrtve genocida i ratnih zločina i sprečavanje njihovog negiranja. “Ukoliko govorimo o preprekama na putu ka trajnom miru i izgradnji poverenja, teško da postoji veći izazov od nepoštovanja žrtava, preživelih i svih koji su stradali tokom rata u BiH”, kazao je Šmit.

Šmit je odluku objavio u danu kada se obeležava 20. godišnjica rada Memorijalnog centra u Potočarima, gde je do danas ukopana 6.751 žrtva genocida u Srebrenici 1995. godine.

BiH se mora izboriti sa revizionizmom i iskrivljavanjem istine koju su ustanovili domaći i međunarodni sudovi, rekao je Šmit