недеља, јул 21, 2024

Slika bez tona

Slične objave

Podeli

Piše: Dragan Banjac

Dragan Banjac (Foto: Milo Kovač/Slobodna Dalmacija)

Dva pitanja fudbalofilima: Gledate li utakmice Evropskog fudbalskog prvenstva i kako podnosite teror Radiotelevizije Srbije (RTS), kako iz studija tako i od komentatora sa terena?

Razumem da je letnja šema i da nema “produkcije” koja je, inače, na RTS stala još od preimenovanja. “Prave” jedino reprize. Od raspada Jugoslavije ta je kuća toliko zla nanela svim narodima u bivšoj zemlji, posebno Srbima i poput švercersko-militantno-šovinističke Crkve uvek je uz državni aparat.

Pošto decenijama već nisam “palio” RTS i seirio njiegove Dnevnike malo bih o najavljenom teroru Sportske redakcije. Tokom prenosa iz Nemačke reporteri se baš nalupaju, previše govore, izraz im je siromašan. Jedan od njih reče da ih lektori podučavaju kako se izgovaraju imena inostranih fudbalera, a mnogi se pitaju šta je sa ostalom obukom. Urednik te redakcije se već davno “proslavio” sa – zaustavljanjem vremena. “Zaustavno vreme…” I to uporno ponavlja. Taj voli da glumi stručnjaka, kao da je vodio Mančester junajted ili Real Madrid.

Komšiju Jocu toliko nervira ono “njegov centaršut”, “njegov udarac”, “ofanzivni napad”… da je pomišljao da razbije aparat. “ide lopta na levi bok”, “Ako mene neko pita”, “Deveti put se sastaju jedni protiv drugih”, “Nosi loptu”, “Nemci su se opustili, koncentrisani su” (Slovenija . Srbija), “Nije preterano snažna lopta”, za svaki loš potez ili promašaj svi govore “Šteta”… Nikad kraja “biserima”.

U beogradskom studiju kao stranačko predstavljanje. Prelaznu ocenu jedva dobija pristojna koleginica kao voditelj, ali ostatak previše davi i zašto ne promeni “stručnjake”. Vjetrović je igrao fudbal (“Treba da sačuvamo oba kapitena”), ali ko iskopa nekog Radeta. Da se nije zaposlio u Takovskoj? Kapira li još neko u čaršiji beogradskoj vrhunsko loptanje. Zašto ne zovu Dževada Prekazija, Slavoljuba Muslina, Stanislava Karasija, Nenada Bjekovića… Ili glumca Sergeja Trifunovića koji je prekjuče dao odličnu analizu remija sa Slovencima.

Dovoljan je jedan gost i stalno ih menjati.

I za RTS smarače postoji rešenje. Nalazi se na daljinskom upravljaču.