среда, април 17, 2024

Skupština Srbije nije izglasala nepoverenje ministru policije

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 5. jula 2023. – Poslanici Skupštine Srbije nisu izglasali smenu ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića.

Protiv izglasavanja nepoverenja Gašiću glasalo je 148 poslanika dok je za glasalo 31. Od 250 poslanika u sali je bilo prisutno 196 u trenutku glasanja.

Tokom glasanja poslanici opozicije razvili su u sali transparent “Srbija protiv nasilja”.

Zahtev za izglasavanje nepoverenja ministru unutrašnjih poslova Bratislavu Gašiću podnela je grupa od 61 opozicionog poslanika.

Rasprava o Gašiću počela je 15. juna u okviru vanredne sednice koja traje od 18. maja. Razlog za njeno sazivanje su dva masovna ubistva koja su početkom maja pogodila Srbiju i u kojima je stradalo 19 osoba. Premijerka Ana Brnabić rekla je u parlamentu da neće predložiti smenu ministra Gašića uz ocenu da nema njegove odgovornosti za tragedije koje su se dogodile.

Na zahtev opozicije poslanici su raspravljali i o izveštaju Regulatornog tela za elektronske medije (REM) o izveštavanju medija od oktobra 2022. do kraja marta 2023, s posebnim osvrtom o slučajevima nasilja u televizijskim programima.

Druga tačka bila je Predlog odluke o obrazovanju Anketnog odbora za utvrđivanje činjenica i okolnosti koje su dovele do dva masovna ubistva početkom maja i “radi utvrđivanja propusta u vršenju nadležnosti i preduzimanju odgovarajućih radnji, utvrđivanja odgovornosti nadležnih lica i predlaganja mera”.

(Radio Slobodna Evropa)