среда, мај 29, 2024

Sednica Gradske skupštine odložena za 3. mart

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 1. marta 2024. (Beta) – Predsednik privremenog organa Beograda Aleksandar Šapić izjavio je da će današnja sednica skupštine grada ponovo biti odložena, do nedelje 3. marta.

“Najstariji odbornik Toma Fila će ovu sednicu odložiti za još dva dana, do 3. marta i odbornici Srpske napredne stranke (SNS) neće se pojaviti da bi on imao osnov da je odloži do tog datuma”, rekao je Šapić na konferenciji za novinare. Šapić je potvrdio da će tokom dana biti održan sastanak SNS-a u vezi sa formiranjem beogradske vlasti kao i da oni mogu i sada da je formiraju.

Dodao je da je SNS želela da formira vlast sa pokretom Mi glas iz naroda Branimira Nestorovića koga je smatrala legiimnim ali da posle najnovijih dešavanja i podela u tom pokretu neki od članova SNS-a imaju pravo da preispitaju taj stav.

On je potvrdio i da je razgovarao sa nosiocem beogradske liste Mi glas iz naroda Aleksandrom Jerkovićem te odbacio stavove dela opozicije o opstrukciji eventualnog formiranja vlasti kao i novih izbora.

PSG: Novo odlaganje sednice Skupštine Beograda dokaz da su decembarski izbori pokradeni

Pokret slobodnih građana (PSG) saopštio je danas da su novim odlaganjem sednice Skupštine grada Beograda za nedelju, Aleksandar Šapić i Srpska napredna stranka (SNS) ponovo priznali da je došlo do krađe izbora 17. decembra prošle godine i da zbog toga ne mogu da formiraju vlast u Beogradu, pa će se ići na nove izbore.

Iz PSG su naveli da je svima u Srbiji i Evropi više nego jasno da je SNS nakon izborne krađe i kupovine odbornika sa liste Branimira Nestorovića, nakupila dovoljno odbornika za formiranje većine, ali je takođe svima jasno da bi to bio poslednji ekser u njihov privid demokratije koji pokušavaju da održe pred domaćom i međunarodnom javnosti, pa su se ipak odlučili da im je najbolji izlaz da se ide na nove izbore.

“Ovim odlaganjima samo pokušavaju da kupe vreme kako bi preko svojih medija pokušavali da kod svojih birača propagandom umanje štetu”, istakli su u saopštenju PSG.

Naglasili su da ta stranka i koalicija “Srbija protiv nasilja” zahtevaju da se pre održavanja izbora mora sprovesti istraga, utvrditi ko je i na koji način pokrao izbore, i da se sprovedu sve neophodne preporuke ODIHR, kako bi se povratilo poverenje građana u izbore u Srbiji.

“Srpska napredna stranka nema većinu u Beogradu još od 2022. godine, a održava se isključivo uz pomoć manipulacija, krađe i kupovine odbornika, a mi iz Pokreta slobodnih građana poručujemo, da oni više nikada neće moći da formiraju legitimnu i legalnu većinu u glavnom gradu Srbije”, zaključila je PSG u saopštenju.

Srbija protiv nasilja: SNS nema većinu u Beogradu

Odbornici koalicije Srbija protiv nasilja ocenili su danas da je Srpska napredna stranka još jednom potvrdila da u Beogradu nema većinu, da su novi izbori neminovni, kao i da je bivši gradonačelnik Aleksandar Šapić svojim ponašanjem još jednom pokazao da ne ume da dostojanstveno podnese poraz.

Kandidat za gradonačelnika Srbije protiv nasilja Vladimir Obradović rekao je da naprednjaci ponižavaju svoje odbornike i građane jer ne žele da priznaju poraz.

“Da li će šest ili sedam ponuđenih cifara (novca) tokom vikenda dati legitimitet ovoj vlasti, to ćemo videti, ali danas se pokazalo da se odluke donose na nekom drugom mestu.  Šapić drži konferenciju za novinare u drugoj zgradi ne sme da dođe ovde i stane pred odbornike. Ako imaju većinu, imali su vremena da je pokažu”, rekao je Obradović.